Vesti 2018


14.03.2018.
Predsednik i generalni sekretar u poseti Pokrajini

Predsednik Sportskog saveza Srbije, Davor Štefanek i generalni sekretar Goran Marinković, posetili su danas Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, sportski savez Vojvodine kao i Pokrajinski zavod za sport i medicinu sporta. Ovom prilikom rukovodstvo Sportskog saveza Srbije je bilo na sastanku sa Vladimirom Batezom, pokrajinskim sekretarom za sport i omladinu, Slobodanom Boškanom, predsednikom sportskog saveza Vojvodine, dr Župić Danijelom direktorom Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta. 


09.03.2018.
Proglašeni najbolji sportisti Aranđelovca

U veoma prijatnom ambijentu restorana sportskog centra "Šumadija" u Aranđelovcu, proglašeni su najbolji sportisti, sportski radnici i podeljena su priznanja onima koji su doprineli razvoju sporta u ovoj opštini. U prepunom restoranu, program je vodio generalni sekretar sportskog saveza Aranđelovac a nagrade su uručili predsednik opštine, predsednik sportskog saveza Aranđelovac i predstavnik Sportskog saveza Srbije, Milan Šobot.


02.03.2018.
Veče šampiona - Donji Milanovac, proglašeni najbolji u Majdanpeku za 2017. godinu

Danas, 02. marta 2018. godine u Donjem Milanovcu, u velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje, održana je tradicionalnalna manifestacija “Veče Šampiona”, sa početkom u 18 časova, na kojoj su bila dodeljena priznanja najboljim sportistima opštine Majdanpek za 2017-tu godinu. “Veče šampiona”, je svojim prisustvom uveličao predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek koji je bio u prisustvu generalnog sekretara Gorana Marinkovića. U izložbenom prostoru, nakon manifestacije, je bila izložba originalnih eksponata proslavljenog fudbalera Dejana Ramba Petkovića.


28.02.2018.
Izgradnja multifunkcionalne dvorane na Košutnjaku 

Ministar omladinei sporta Vanja Udovičić najavio je radove na izgradnji nove sportske multifunkcionalne dvorane na Košutnjaku koji će početi ove godine. Objekat multifunkcionalne dvorane će biti u sklopu Nacionalnog trening centra u okviru kompleksa SRC „Košutnjak“ u Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije, a prostiraće se na površini od 3,36 ha. Ukupna vrednost investicije iznosi 12 miliona evra.

U okviru multifunkcionalnog objekta nalaziće se trening sadržaji za rvanje, džudo, tekvondo, karate, streljaštvo, sporstko penjanje i dizanje tegova. Svaki od pomenutih sportovaće imati autonomne sadržaje neophodne za obavljanje trenažnog procesa na visokom nivou, specijalizovana borilišta, streljanu i veštačk ustenu, saune, prostorije za masažu, namenske teretane, kancelarije za trenere. Prostorije u okviru multifunkcionalne dvorane namenjene svakomod pomenutih sportova prostiraćese na površini od po 800 m2 do 1.000 m2, a u skladu sa zahtevima pojedinačnih sportskih saveza kao i standardima za ove sportove.

Poredtoga, na raspolaganju će biti i zajednički sadržaji u okviru objekta zona za relaksaciju, glavna teretana, sportska sala za takmičenja i sportove sa loptom. 

„Želimo da svaki sport dobije svoju bazu i da se naši sportisti pripremaju u Srbiji, da ne idu u inostranstvo, već das portisti iz drugih zemalja dolaze u naše centre", istakao je ministar Udovičić.

“Ulaganjem u ovako veliki objekat na svetskom nivou, država pokazuje koliko su joj važni sportisti i sportski radnici. Ovom multifunkcionalnom dvoranom, koja će se izgraditi, stvaraju nam se izuzetni uslovi za treniranje, a na nama je da vredno treniramoi nastavimo da Srbiji donosimo medalje”, rekao je naš zlatni olimpijski rvač Davor Štefanek.


26.02.2018.
Pomoć džudistima

Džudo savez Srbije uz pomoć Ministarstva omladine i sporta nabavio je 576 strunjača, za devet novih borilišta za džudo sport, koji su raspoređeni u tri regiona, po tri tatamija u Vojvodinu, centralnu Srbiju i Beograd. Ministar Udovičić i predsednik Džudo saveza Srbije Ivan Todorov uručili su danas beogradskim džudo klubovima donaciju. Tatamiji će doprineti razvoju i promociji džudo sporta,  pozitivno uticati na kvalitet organizacije budućih takmičenja u Beogradu i celoj Srbiji.

„Verujem da će ove strunjače omogućiti da što više dece trenira džudo i doprineti da se u javnosti stvori još bolja slika o ovom sportu“, istakao je ministar Udovičić.

„Želim da se zahvalim Ministarstvu omladine i sporta i ministru Udovičiću u ime svih članova Džudo saveza Srbije na podršci i pomoći od 6 miliona dinara za nabavku tatamija koja nam puno znači“, rekao je predsednik Džudo saveza Srbije Ivan Todorov. Na ovom događaju učestvovalo je više od 100 mladih džudista, takmičara beogradskih klubova, koji su demonstrirali svoje veštine.

Događaju su prisustvovali državni sekretari Predrag Peruničić i Darko Stanić, predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek i džudista Nemanja Majdov.


21.02.2018.
Pravilnik o knjizi članova

U skladu sa Zakonom o sportu i Pravilnikom o knjizi članova, društava i saveza u oblasti sporta Ministarstva omladine i sporta RS (Službeni Glasnik RS od 31. januara 2018 god.) sa ciljem ažuriranja Knjige članova Sportskog saveza Srbije, neophodno je dostaviti sledeće podatke i to:

Popunjen obrazac br. 3 potpisan od strane ovlašćenog lica za zastupanje vaše organizacije.
Kopiju rešenja Agencije za privredne registre (ukoliko je bilo izmena dostavite sve kopije APR od usvajanja novog Zakona za sport RS od 2011. godine.)
Sve navedene podatke dostaviti kancelariji Sportskog saveza Srbije putem meila (sport@eunet.rs) ili na adresu ul. Makedonska 28/ II, 11000 Beograd, najkasnije do 06.3.2018. godine.

Obrazac 3 i Pravilnik o knjizi članova.


14.02.2018.
Najbolji sportisti grada Zrenjanina

Svetski šampion u rvanju Viktor Nemeš i bronzana karatistkinja sa evropskog šampionata i prvakinja Balkana Sanja Cvrkota dobitnici su godišnje nagrade Sportskog saveza grada Zrenjanina za 2017. godinu u seniorskoj kategoriji. Najbolje sportske ekipe su Stonoteniski klub invalida “K2” u muškoj, i Ženski odbojkaški klub “Klek MD Zrenjanin”, u ženskoj konkurenciji. Ta priznanja uručena su im danas na tradicionalnoj svečanosti u Gradskoj kući, a s obzirom da su Nemeš i Cvrkota na pripremama van Zrenjanina, u njihovo ime nagrade su primili predstavnici klubova. Svake godine krovna gradska sportska asocijacija nagrađuje najbolje sportiste, sportske ekipe, sportske stručnjake-trenere, sportske radnike, stručnjake u sportu, sportske sudije, sponzore-donatore i propagandiste na teritoriji Grada Zrenjanina i dodeljuje posebna priznanja za ostvarene rezultate i doprinos afirmaciji sporta. Na konkurs za godišnju nagradu Sportskog saveza za proteklu godinu stiglo je ukupno 58 predloga, a Upravni odbor Saveza izabrao je dobitnike u 12 kategorija, ukupno njih 27. Ispred Sportskog saveza Srbije manifestaciji je prisustvovao savetnik za stručni rad u sportu i antidoping, Milan Šobot koji je ovom prilikom uručio i nagrade.


07.02.2018.
Konferencija za medije – 51. “Beli kros”

U prostorijama Skupštine grada Beogada organizacioni odbor ”Belog krosa” održao je konferenciju za medije povodom 51. po redu takmičenja koje će biti održano u Beogradu 11.02.2018. na terenima Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije u Košutnjaku. Konferenciji su prisustvovali predsednik organizaciong odbora Zoran Predić, direktor Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković, mladi atletičar i promoter krosa Nikola Raičević, direktor i osnivač krosa Brana Radović uz brojne predstavnike medija. Sportski savez Srbije je predstavljao stručni saradnik Slobodan Hranisavljević, koji je prisutne pozdravio u ime saveza i predsednika Davora Štefaneka, koji je iz objektivnih razloga bio sprečen da prisustvuje ovoj konferenciji.

06.02.2018.
Predstavnici vojske Srbije u Sportskom savezu Srbije

Predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek i generalni sekretar Goran Marinković obavili su sastanak sa Generalom Sinišom Radovićem, šefom kabineta ministra odbrane Aleksandra Vulina  koji je između ostalog šef delegacije za sport, potpukovnikom Aleksandrom Miloradovićem i potpukovnikom Nenadom Milosavljevićem u prostorijama Sportskog saveza Srbije.
Razgovor počeo o nedavno promenjenom pravilniku i zakonu o sportu i tome kako on utiče konkretno na vojsku i saradnju između vojske i Sportskog saveza Srbije. Mnogi pripadnici vojske učestvuju na raznim nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Trenutno se to vrši na amaterskom nivou ali se planira napredak ka profesionalnom. Vojnici sportisti planiraju učestovanje na zimskim vojnim olimpijskim igrama. Ove godine se planira da u saradnji sa predsednikom Olimpijskog komteta formiraju manifestaciju „Karijera posle sporta“. Plan je da se sklopi optimalan broj ugovora sa sportistima koji su dostigli određen nivo po svetskim standardima kako bi po završetku profesionalne karijere postanu deo vojske čime će mlade vojnike pripremati za svetska takmičenja. Planira se formiranje klubova u okviru vojske i stvaranja nezavisnog vojnog sportskog saveza Srbije koji će biti uređen pravilnikom o sportu.

Potvrđeno je da saradnja u prethodne 2-3 godine nije bila na zavidnom nivou i postoji želja od strane vojske da se takva saradnja poboljša. Dogovoreno da će sličan sastanak biti obavljen u skorom narednom periodu.

Predstavnici Sportskog saveza Srbije predsednik i generalni sekretar izrazili su dobru volju da potpomognu razvoju sportskog saveza vojske.


02.02.2018.
Dan sporta i izbor sportiste godine u Odžacima

Predsednik Sportskog saveza Srbije, Davor Štefanek i vd generalnog sekretara Goran Marinković, prisustvovali su danas na danu sporta i izboru sportiste godine u Odžacima. Oni su ovom prilikom održali sastanak sa predsednicom opštine Odžaci i pokrajinskim sekretarom za sport i omladinu Vladimirom Batezom o idejama poboljšanja infrastrukture opštine Odžaci i ideji o što više besplatnih sportskih sekcija za decu

Predsednik SSS Davor Štefanek je pozdravio sve prisutne i podstakao ih na dalji napredak priznajući da je i sam kao sportista imao veoma teške uslove za treniranje i napredak ali je pohvalio državnu vlast koja se u poslednjih nekoliko godina trudi da obezbedi što bolje uslove novim mladim sportistima. S obzirom na težak početak obećao je da je to i razlog njegovog napredka na trenutnu funkciju kako bi što više pomogao napretku sporta u Srbiji.

Nakon svecanog otvaranja predsednica sportskog saveza opštine odrzala Prezentaciju “Dan sporta” u kojoj su bile prikazane statistike o napredku i uključenosti dece u sport, o programima besplatnog sporta koji je počeo 2017. Godine, radničkom kupu koji je takođe počeo 2017. Godine posle 20 godina pauze, o sportu invalida kao i o planovima za razvoj sporta u 2018. Godini


Proglašeni najbolji sportisti grada Vranja

Karatista kluba Vranje Marjan Janković i kik bokserka Ivana Davidović, najbolji su sportisti Vranja u 2017. godini, dok je najuspešniji sportski kolektiv fudbalski klub Dinamo, jesenji šampion Prve lige Srbije.

Umesto aktuelnog predsednika Sportskog saveza Srbije, Davora Štefaneka, 55. manifestaciji najboljih u vranjskom sportu prisustvovao je Vranjanac Slađan Stanojković Prike, član upravnog odbora SSS.

Za najbolje sportske radnike, proglašeni su Marjan Đorđević – Macan (GMFK Vranje) i Zoran Arizanović, dok je za najboljeg stručnjaka u oblasti sporta izabran Dejan Stajić Sose, fudbalski sudija. Trener za 2017. godinu je Goran Jović Belča iz malog fudbala, dok je za najveće sportsko iznenađenje proglašen Vranjanac Aleksandar Nikolić, član rvačkog kluba „Dorćol“ u Beogradu. Nagrada za životno delo pripala je fudbalskoj legendi Slobodanu Garašaninu. Specijalno priznanje uručeno je rukometnom golmanu Darku Arsiću i Slađanu Dragišiću iz MMA kluba. Posthumno je nagrada dodeljena i novinaru „Vranjskih“ Dragoradu Staniću, za izveštavanje o sportu u Vranju. Za poseban doprinos sportu nagrađeni su Staniša Stanković iz Atletskog kluba Vranjski maratonci i Đorđe Đorđević Bonde iz Planinarskog kluba Železničar 2006. Nebojša Cvetković, predsednik Sportskog saveza grada Vranja je istakao da je grad ponosan na svoje sportiste koji su Vranje predstavili na najbolji način. Gradonačelnik Slobodan Milenkovićje čestitao svim dobitnicima. Nenad Đorđević, član Gradskog veća za sport i omladinu, osvrnuo se na prethodnu godinu sportskih uspeha.


Konferencija "Fer plej, fer lajf" u organizaciji Tanjuga

Konferencija "Protiv svega što narušava integritet i misiju sporta - Fer plej, fer lajf", u organizaciji Tanjuga i Ministarstva omladine i sporta, počela je danas u beogradskom hotelu Metropol. 

Konferenciji prisustvuju predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova, pravde, kao i ministar sporta Vanja Udovičić, a tu si i internacionalni fudbalski sudija Milorad Mažić, predstavnik UEFA Mašimiliano Mićenzi, te Milan Janković, direktor za brend i sponzorstva kompanije SKS365 Malta. 

Ispred Sportskog saveza Srbije, predsednik Davor Štefanek, vd generalnog sekretara Goran Marinkovic isavetnik mr Nemanja Svjetličić. 

Ministar omladine i sporta Vanja Udovicicć poručio je danas da je prevencija negativnih pojava u sportu najznačajniji segment zaštite integriteta samog sporta, dece i omladine.

Govoreći na konferenciji “Fer plej, fer lajf”, Udovičić je zahvalio Tanjugu na organizaciji tog skupa zbog važnosti teme, koja, kako je naveo, predstavlja “drugu stranu medalje sporta”.


Predsednik Sportskog saveza Srbije, Davor Štefanek dobio specijalno priznanje

U utorak, 24.01.2018. godine, u sali Ivo Andrić hotela Metropol Palace, AMSS, MSS i SAKSS, su organizovali dodelu specijalnih priznanja i proglašenje najboljih sportista u auto, moto i karting sportu. Ovom prilikom predsedniku Sportskog saveza Srbije, Davoru Štefaneku je dodeljeno specijalno priznanje za zalaganje i doprinos u auto, moto i karting sportu. Sportski savez Srbije će i ubuduće nastojati da poboljša sport u Republici Srbiji kako bi što više mladih imalo mogućnosti da se bave raznolikim aktivnostima.Prva konstitutivna sednica upravnog odbora Sportskog saveza Srbije

04.01.2018. godine u hotelu Crown Plaza, održana je prva konstitutivna sednica upravnog odbora Sportskog saveza Srbije. Sednici upravnog odbora su prisustvovali svi članovi i potpredsednici osim Ivane Maksimović Anđušić koja je zbog sportskih obaveza bila opravdano odsutna. Na sednici je odlučeno i VD generalnog sekretara i ovom prilikom je jednoglasno usvojen predlog predsednika Davora Štefaneka da ovu funkciju vrši istaknuti sportski radnik i bivši fudbaler gospodin Goran Marinković.

09.03.2018.
Rođendan Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije

''Zavod za sport i medicinu sporta RS je u protekloj godini ostvario napredak na mnogim poljima. Rekonstrukciju izdvojenog odeljenja Omladinsko - sportskog kampa Karataš je priveo kraju, unapredio poslovanje sportsko - medicinskih ambulanti koje imamo u državi poput onih u Kosovskoj Mitrovici i Pirotu, kroz promociju naše kuće poslali smo građanima jasan signal koliko je bitno da sport treba da bude besplatan i time skrećući pažnju na važnost bavljenja sportom i rekreacijom, a kao dokaz naše posvećenosti tome, obnovili smo i nadogradili Trim stazu u Košutnjaku koja je i najmodernija u državi. Vrednosti sporta zapravo su stubovi na kojima počiva kvalitetno društvo sa jednakim mogućnostima za sve, pruživši mu, kao što sam rekao, besplatan sport'', istakao je direktor Bojović. Ispred Sportskog saveza Srbije rođendanu je prisustvovao savetnik mr Nemanja Svjetličić.


05.03.2018.
Sportski savez Srbije podržao Fondaciju mladih sportista Srbije

Vođeni znanjem i bogatim iskustvom u sportskom radu sa mladim sportistima, svesni njihovih potencijala, ogromnih talenata i želje da postanu veliki šampioni, i upoznati sa njihovim potrebama, kao i preprekama koje moraju prevazići na putu do sportskog trona, aprila 2017. godine smo osnivanjem FONDACIJE MLADIH SPORTISTA SRBIJE, ideju o konkretnoj pomoći mladim talentima sporta pretočili u delo. 

Fondaciju je podržao i Sportski savez Srbije na čelu sa predsednikom Davorom Štefanekom. 

Na konferenciji za štampu ispred Sportskog saveza Srbije govorio je mr Nemanja Svjetličić.


02.03.2018.
Predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek posetio Asocijaciju Sport za sve Srbije

Zlatni olimijac i odskoro predsednik Sportskog saveza Srbije gospodin Davor Štefanek, v.d. generalnog sekretara gospodin Goran Marinković i gospođica Kristina Salijević danas su bili gosti Asocijacije Sport za sve Srbije.

Goste, u ime domaćina pozdravili su predsednik gospodin Velizar Đerić, gen. Sekretar mr Jezdimir Marsenić, predsednik Stručnog odbora prof. dr Dušan Mitić kao i članovi Upravnog odbora gospodin Slobodan Unković i gospodin Duško Jovičić.

Domaćini i gosti su u prijatnom razgovoru podsetili na višegodišnju uspešnu saradnju ovih dveju sportskih organizacija. U kvalitetu i značaju te saradnje treba tražiti i razlog zašto je baš Sport za sve bio izbor za prvu Nacionalnu sportsku organizaciju koju je ovaj reprezentativni sastav Sportskog saveza Srbije posetio.

Ističući značaj masovnog sporta za programski koncept Sportskog saveza Srbije na ostvarivanju vrhunskih sportskih dostignuća a posebno na značaj sportskih aktivnosti za unapređenje i očuvanje zdravlja nacije.


24.02.2018.
Održan mini turnir SOFA challenge na Košutnjaku

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek prisustvovali su danas omladinskom turniru SOFA challengeu održanom u Zavodu za sport i medicinu sporta na Košutnjaku.

SOFA (Studentske i omladinske fizičke aktivnosti) je danas organizovala prvi u nizu događaja pod nazivom SOFA challenge gde se okupilo oko 200 mladih studentske populacije koji koriste usluge besplatne rekreacije i koji su se na mini turniru  nadmetali u sedam sportova. Današnja akcija je još jedna koja popularizuje ovaj projekat, koji je namenjen studentima i mladima od 18 do 30 godina. Ovo udruženje broji 26.000 registrovanih članova.


22.02.2018.
"Oprema za 100 fiskulturnih sala u Srbiji"

U okviru akcije „Oprema za 100 fiskulturnih sala u Srbiji“, koju sprovode Ministarstvo omladine i sporta i Savez za školski sport Srbije, Osnovna škola „Đorđe Krstić“ na Čukarici dobila je dve table za koš sa obručima, dva rukometna gola, mrežu za odbojku i 40 lopti za kolektivne sportove. Donaciju je uručio ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, koji je zajedno sa državnim sekretarima Predragom Peruničićem i Darkom Stanićem, članom Opštinskog veća Zoranom Adamovićem i predsednikom Sportskog saveza Srbije Davorom Štefanekom posetio školu. Predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek rekao je da je izuzetno važno ulagati u školski sport, jer je i sam krenuo da trenira rvanje u svojoj osnovnoj školi. On je naglasio da će Sposrtski savez Srbije maksimalno da podrži ovu akciju Ministarstva omladine i sporta, kako bi što više škola opremili loptama, strunjačama, košarkaškim tablama, koševima, golovima, kako bi se deca maksimalno posvetila sportu i bila što manje na ulici.


17.02.2018.
Skupština opštinskog Sportskog saveza Ćićevac

Odžana je u sportskom centru Ćićevac, nagrade su uručili predsednik oštinskog sportskog saveza Dragan Jovanović,generalni sekretar Saša Mitić i predstavnik Sportskog saveza Srbije Marković Miloš savetnik za marketing i menadžment.
Lista najuspešnijih u sportu za 2017. godinu u opštini Ćićevac:

Najuspešnija sportska organizacija - klub: FK Trudbenik - Stalać
Najuspešniji sportista (seniori): Srba Stojadinović
Perspektivni mladi sportista (sve kategorije): Luka Veljović
Perspektivna mlada sportistkinja (sve kategorije): Iva Miladinović
Najuspešniji sportski stručnjak - trener: Saša Milosavljević
Najuspešniji sportski radnik: Aca Milovanović
Nagrada za životno delo u sportu: Ranko Vulić (posthumno)
Specijalna nagrada (postignuti izraženi rezultati koji nisu obuhvaćeni pravilnikom): Ivan Urošević, Danijel Aranđelović, Marija Marković, Nemanja Ćosić i Milan Nestorović 
Nagrada za donatorstvo: Saša Kozić


10.02.2018.
Evaluacija predkampovskih aktivnosti – sportski dan

Povodom ovogodisnjeg prvog kampa koji će se realiziovati pod organizacijom CZO „Radionica zdravog života“ Beograd, od 14.2.2018 do .17.2.2018. na planini Rtanj, sproveden  je sportski dan na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu. Mladi iz doma „Jovan Jovanović Zmaj“ su bili gosti pomenutog fakulteta, tom prilikom su bili upoznati sa kompletnim sadržajem i asortimanom aktivnosti koji je prethodno bio konceptualizovan od strane mentora projekata, a ujedno i profesora fakulteta. Program je bio sadržajan uz organizovano upoznavanje dece sa fakultetom. Svečanost je otvorio dekan fakulteta prof.dr Saša Jakovljević,kao i mentor prof.dr Darko Mitrović. Poklone i potpisane majice od predsednika Sportskog saveza Srbije Davora Štefaneka podelio je mladima gdin. Miloš Marković u ime Sportskog saveza Srbije. Mladi su imali priliku da odgledaju kratak film o antologiji fakulteta, kao i da odslušaju kratko predavanje koje je održala kustos muzeja Ivana Mitrović. Nakon toga mladi su se uputili u medicinsko istraživačku laboratoriju na fakultetu gde su mogli da se upoznaju sa različitim aspektima naučno istraživačkog rada u delatnosti sporta. Dočekali su ih studenti doktorskih studija fakulteta, gde su im objasnili način funkcionisanja aparature, kao i njenu primenjivost prilikom istraživačkih radova. Mladi su mogli i da se nakon toga oprobaju u bazičnom testu za proveru snage, odnosno dinamometrijskoj sondi, koja beleži rezultate stiska šake. Rezultate sa svojim imenima, bez kompeticijskih primesa, kao i bez ocenjivačkih parametara su dobili kao jednu vrstu sertifikata.


09.02.2018.
Proglašeni najbolji sportisti Petrovca na Mlavi

Katarina Sikiruš reprezentativka u streličarstvu, državna rekorderka i šampionka, članica kluba „Knez Lazar“ i Zoran Stojanović, atletičar kluba „Dragutin Tomašević“, učesnik maratona u Atini i Beču kao i brojnih polumaratona, drugoplasirani na Novosadskom polumaratonu prošle godine, primili su priznanja za najbolje sportiste Opštine Petrovac na Mlavi u 2017. u tradicionalnom izboru koji je organizovao Sportski savez Petrovca na Mlavi, pod pokroviteljstvom Opštine Petrovac na Mlavi i uz tehničku i medijsku podršku Kulturno prosvetnog centra i RTV Mlava. Ispred Sportskog saveza Srbije manifestaciji je prisustvovao Milan Šobot savetnik za stručni rad u sportu i antidoping koji je ovom prilikom uručio i neke od nagrada.


06.02.2018.
Predsednik Davor Štefanek gost RTS-a

Predsednik Sportskog saveza Srbije, Davor Štefanek gostovao je na RTS-u. U sportskom dneviku u sekciji 1 na 1, predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek odgovarao je na pitanja čuvenog sportskog novinara Radoslava Simića. 


Celokupan intervju možete pogledati na video snimku, minutaža od 7:25 do 12:15.


03.02.2018.
Prvenstvo Srbije za kadete po svetskim standardima

Obećano - učinjeno. Vrhunska organizacija na svakom domaćem prvenstvu države, ukratko bi bio opis takmičenje za kadete u Šumicama. Džudo savez Srbije I džudo savez Beograda su još jednom dorasli zadatku I napravili vrhunsku atmosferu u subotu 03.02.2018. godine na prvenstvu Srbije za kadete u džudou.

Ispred Sportskog saveza Srbije takmičenju je prisustvovao Miloš Marković koji je ujedno I podpredsednik džudo saveza Beograda. Prvenstvo Srbije za kadete obeležili su najbolji takmičari Jelena Tasić i Mateja Stošić. Takmičarka novosadske Slavije i džudista ODŽK Beograda bili su neprikosnoveni u kategorijama do 63 odnosno 60 kilograma.

Za Jelenu Tasić ovo je izlazna godina u kadetskoj konkurenciji koju je htela da završi zlatnom medaljom.

-Drago mi je da su me proglasili za najbolju takmičarku. Sve borbe do finala mi nisu bile tako teške. Možda je finale bilo i najvažnije jer se odlučivalo o zlatnoj medalji. Imala sam veliku želju da učešće u kadetskoj konkurenciji završim sa još jednom zlatnom medaljom. Ipak iako je ovo takmičenje završeno nema odmora. Idem u Italiju i nadam se da ću se opet vratiti sa medaljom istakla je Jelena Tasić, džudistkinja Slavije i  najbolja takmičarska u kadetskoj konkurenciji

Kod kadeta potpuno zasluženo i očekivano titulu najboljeg takmičara poneo je Mateja Stošić uzdanica ODŽK Beograda.

-Spremao sam se dugo za ovo državno takmičenje. Išao sam na zlato što se i videlo. Drago mi je da su treneri koji su ocenjivali takmičare to videli i da su mi dodelili titulu najboljeg. Sada sledi kraći odmor pa pripreme za kadetski kupu u Zagrebu istakao je Mateja Stošić, najbolji kadet i uzdanica ODŽK Beograd.


31.01.2018.
Dodeljena priznanja najboljim novinarima i sportistima

U nikad punijoj dvorani Skupštine Beograda uručena su godišnja priznanja Udruženja sportskih novinara Srbije najboljim novinarima, snimateljima i sportistima. Slobodan Maletić iz Radio Beograda i Milun Nešović iz „Sportskog žurnala“ dobili su priznanje za novinara godine u elektronskim i pisanim medijima. Istakli su se izveštavanjem sa Evropskog prvenstva u košarci na kome je Srbija osvojila srebrnu medalju.

Rvač Viktor Nemeš i odbojkašica Tijana Bošković izabrani su za najbolje sportiste u 2017. Svetskom šampionu trofej je predao prethodni dobitnik, olimpijski prvak i novi predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek. Umesto Tijane koja se zbog profesionalnih obaveza nalazi u Istanbulu, nagradu je primio njen ujak Vlada. Evropska šampionka u odbojci zahvalila je video porukom prisutnima na trofeju i obećala nove uspehe.

– Čestitam dobitnicima nagrada na svemu što su učinili u prethodnoj godini – kako sportistima na fantastičnim rezultatima, tako i novinarima i snimateljima koji su znali da ovekoveče njihove pobede. Drago nam je da se ova svečanost po tradiciji održava u Skupštini grada i želim vam da u 2018. imate isto toliko razloga za dobre tekstove, priloge i fotografije – istakao je zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.

Priznanje za životno delo uručeno je doajenima naše profesije Miodragu Simeunoviću (Sportski žurnal i Politika ekspres), Živku Baljkasu (Politika), Đorđu Đeniću (Radio Beograd, TV Politika, JU Info kanal), Edu Crnaliću (Narodne novine i Niška televizija) i Siniši Ružičiću (Politika ekspres).

– U prošloj godini Udruženje je organizivalo u nacionalnom fudbalskom centru u Staroj Pazovi najveći događaj od našeg nastanka – Kongres sportskih novinara jugo-istočne Evrope na kome je čestvovalo 100 novinara iz 9 zemalja. To ne bi mogli da uradimo bez podrške Ministarstva omladine i sporta i lično ministra Vanje Udovičića. Uspeli smo da promovišemo srpski sport, Staru Pazovu i Beograd na najbolji mogući način. Hvala ministru na razumevanju – rekao je Predrag Milinković, predsednik USNS.

Nagradu „Branka Prelević“ dobila je Biljana Kostreš iz „Sportskog žurnala“. Kamera godine otišla je u ruke Siniši Svijiću, snimatelju TV Arena. Za Dopisnika godine proglašen je Miroslav Ristić iz Čačka, dok je trofej za ekskluzivnu vest osvojio Branko Spasojević (Sportski žurnal).

Specijalno priznanje za Izdavački poduhvat godine pripalo je Vladimiru Pajiću iz „PGM Netvorka“ za dokumentarni film „250 stepenika“ o generaciji juniorske košarkaške reprezentacije Jugoslavije koja je 1987. postala Šampion sveta u Bormiju.

O novinarskim priznanjima Udruženja sportskih novinara Srbije odlučivali su veterani Branimir Vasić, Milan Simić, Aca Stefanović, Stevan Kovačević, aktuelni novinari i urednici Zoran Stojadinović, Radovan Maksimović i Predrag Milinković. O trofejima za najbolje sportiste svoj glas dali su još Dane Korica i Andreja Mladenović.


Najbolji sportisti Požarevca, predsedniku Davoru Štefaneku uručena statua Kneza Miloša

Danas, 25. januara u Svečanim salonima gradskog zdanja, u organizaciji Sportskog saveza Grada Požarevca i NIDP „Reč naroda“ održana se akcija „Sportista godine“ po 58. put. Prisutnim gostima obratio se prvo Zlatan Kostić, predsednik Sportskog saveza Grada Požarevca koji je istakao da je ovo događaj od velikog značaja, ali i tradicije jer traje 58 godina. Svaka akcija je dobrodošla koja ima za cilj da nagradi one koji se ozbiljno i profesionalno bave sportom, ali i da pruži podstrek onima koji se na taj potez tek odluče. Kostić je obećao podršku i u narednom periodu i da će uslovi za bavljenjem sporta biti sve bolji. Andrijana Maksimović ispred NIDP “Reč naroda” podsetila je da je ovo manifestacija koju ova medijska kuća već 58 godina organizuje zajedno sa Sportskim savezom, a da je Grad Požarevac uvek bio dobar domaćin. Maksimović je iskoristila ovu priliku da podseti da je ovaj list najstariji lokalni štampani medij sa tradicijom od 73 godine.

Predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek pozdravio je sve prisutne, kao i  svoje kolege sportiste koji je izrazio veliko oduševljenje što su svečani saloni u Požarevcu danas bili puni mladih sportista i obećao još bolje uslove za treniranje i bavljenje sportom uopšte. Kao podstrek mladima Štefanek je rekao da bi voleo da karijeru okonča na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine i pohvalio lokalnu samoupravu koja ulaže u sport u Požarevcu. Posle proglašenja sportista, predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek i vd generalnog sekretara Goran Marinković, obavili su konsultivan sastanak sa predsednikom Sportskog saveza Požarevca, Zlatanom Kostićem, zamenikom gradonačelnika Sašom Pavlovićem i članom gradskog veća za sport Anom Smiljanić.


Proglašeni najbolji sportisti Sombora

U ponedeljak, 22.01.2018. godine, u Narodnom pozorištu u Somboru, proglašeni su najbolji sportisti za 2017. godinu. 

U prepunoj sali somborskog Narodnog pozorišta moglo se videti bezbroj uspešnih somborskih sportista koji su obeležili 2017. godinu i učinili Sombor ponosnim. Ispred Sportskog saveza
Srbije kao najmasovnije organizacije na Balkanu, ovoj manifestaciji su prisustvovali, predsednik Davor Štefanek i vd generalnog sekretara, Goran Marinković. 

Oni su se ovom prilikom zahvalili domaćinima na pozivu, gradu Somboru koji iz godine u godinu podržava sport i sportiste, a najboljima i čestitali na ovom prestižnom priznanju. 

Predsednik Davor Štefanek uručio lopte nezbrinutoj deci

Odmah početkom nove 2018. godine i stupanja na novu funkciju predsednik Sportskog saveza Srbije sa vd generalnim sekretarom Goranom Marinkovićem i saradnicima mr Nemanjom Svjetličićem i Milanom Šobot uručio je komplete lopti (fudbalska, košarkaška i odbojkaška) mališanimu u domu za nezbrinutu decu Jovan Jovanović Zmaj. Inače dom za nezbrinutu decu Jovan Jovanović Zmaj je jedan od 6 domova u sklopu Zvečanske. Ovom prilikom su uručene lopte i majice za svih 6 domova tako da svi mališani u novoj godini mogu da se bave sportom i dobiju jednake šanse da budu uspešni i možda jednog dana baš za njih da navijamo i njih da bodrimo. 

Davor Štefanek je izjavio da je ovo samo početak humanitarnih akcija Sportskog saveza Srbije kojih će biti dosta u narednom periodu.