Vesti 2017Izborna skupština Sportskog saveza Srbije - 
Davor Štefanek, novi predsednik Sportskog saveza Srbije

Olimpijski šampion u rvanju Davor Štefanek izabran je za predsednika Sportskog saveza Srbije (SSS) na izbornoj skupštini koja je održana u Narodnom pozorištu.

Za Štefaneka je glasalo svih 159 delegata, a na toj funkciji nasledio je Aleksandra Šoštara, koji je dan ranije iz ličnih razloga povukao kandidaturu.

On se u prvom obraćanju na novoj funkciji zahvalio svima na podršci i rekao da je svestan težine posla koji ga očekuje.

- Hvala vam na poverenju. Svestan sam odgovornosti, ali i težine posla koji me čeka, jer je Sportski savez Srbije veoma važan i ugledan deo srpskog sporta. Imao sam veliku tremu, skoro istu kao pred finale Olimpijskih igara u Riju dok sam govorio. Mlad sam, ne znam mnogo, kao neki od vas koji sede ovde i imaju višedecenijsko

iskustvo, ali sam spreman da učim. Obećavam da ću, onako kako sam na strunjači davao sve od sebe, i na ovoj funkciji uložiti maksimum da bi naša organizacija napredovala. Zahvaljujem se dosadašnjem predsedniku Aleksandru Šoštaru i njegovim saradnicima na svemu što su uradili. Ostavili su dobre, čvrste, temelje da možemo da nastavimo da radimo za dobrobit srpskog sporta - rekao je novi predsednik Sportskog saveza Srbije.

Kao jedan od najvažnijih ciljeva u radu Štefanek je istakao razvijanje još bolje saradnje sa granskim, gradskim, regionalnim i opštinskim savezima i organizacija i povećanje broja članova kako bi se učvrstila pozicija 

Sportskog saveza Srbije kao jednog od najvažnijih činilaca u srpskom sportu:
- U nardnom periodu planiramo obilazak svih nacionalnih prvenstava u neolimpijskim sportovima, da se upoznamo sa stvarnom slikom na terenu kako bismo videli sa kavim se problemima suočavaju granski savezi i da bismo im pomogli u orgazacionom pogledu. Veoma je važno i da kroz kategorizaciju sportista, stručnjaka i sportova pomognemo razvoj svakog sporta i na lokalnom nivou. Osnažićemo, sistematizovati i reorganizovati kancelariju Sportskog saveza Srbije kako bismo odogovorili, na savremeniji način, novim obavezama. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je uvek pružao svu podršku sportistima da im se

omoguće najbolji uslovi za takmičenje i pripreme i na nama je da to maksimalno iskoristimo i budemeo fabrika budućih šampiona. Vlada Srbije i Ministarstvo omladine i sporta Srbije su naši glavni partneri i sufinansijeri godišnjih programa i ovu saradnju moramo još više da unapređujemo. Podrška Ministarstva omladine i sporta Srbije i ministra Vanje Udovičić nikada nije izostala i moj tim i ja ćemo se truditi da opravdamo poverenje - istakao je Štefanek.

Na predlog predsednika Davora Štefaneka, jednoglasno je izabran i novi Upravni odbor Sportskog saveza Srbije četiri potpredsednika i 14 članova – potpredsednici: Dragoljub Kočović, Ivana Maksimović, Milica Starović i Goran Grbović i članovi: Slavoljub Piper, Sreten Damnjanović, Marko Majkić, Simo Savić, Vladimir Bošković, Staniša Lazarac, Minja Radaković, Goran Ivanović, Miodrag Maslar, Duško Đukanović, Ognjen Vukićević, Zoran Simović, Ivan Knežević i Slađan Stanojković.

Novi Nadzorni odbor SS Srbije radiće u ovom mandatu u sastavu Velizar Đerić (predsednik), Sava Zatezalo i Miodrag Rakić.


Specijalno priznanje Sportskog saveza Srbije

Zoran Gajić, predsednik OSS, i Dejan Savić, proslavljenji vaterpolista i selektor vaterpolo reprezentacije Srbije, dobitinici su “Specijalnih priznanja” Sportskog saveza Srbije za 2017. “za izuzetan doprinos i prosperitet srpskog sporta u Srbiji i svetu”. Aleksandar Šoštar, predsednik SSS, i Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije, dodelili su priznanja Zoranu Gajiću i majci Dejana Savića, s obzirom da je zbog obaveza trofejni vaterpolo stručnjak bio odsutan, na svečanoj sednici Skupštine Sportskog saveza Srbije koja je održana 09.12.2017. godine u Domu Narodne Skupštine u Beogradu. “Specijalno priznanje” Sportskog saveza Srbije je nagrada ustanovljena
2011. godine zaslužnim sportskim radnicima, sportistima, ljudima koji su dali značajan doprinos rezultatima sportista Srbije. Dosadašnji laureati su Ivica Dačić i Novak Đoković (2011.), Borislav Stanković i Jasna Šekarić (2012.), Dušan Ivković i Bora Milutinović (2013.), Ranko Žeravica i Aleksandar Boričić (2014.), Dragan Kićanović i Nenad Lalović (2015.) i Svetlana Kitić i Željko Obradović (2016.).
U Domu Narodne Skupštine u subotu 09.12.2017. godine bilo je preko 90 delegata, redovnih članica Sportskog saveza Srbije.


Najbolji sportisti Aleksinca

Aleksinački sportisti su, proglašenjem najboljih, stavili tačku na svoj trud i plasmane u 2016. godini. U gradu sa velikim brojem aktivnih klubova i sportista, titule najboljih pripale su košarkašu „Napredak Bosforusa“ Nikoli Raičeviću, i odbojkašici Aleksinca Saneli Stanković. Titulu najbolje sportske ekipe Aleksinca u 2016.-oj poneo je Košarkaški klub „Napredak Bosforus“. Najbolji mladi kolektiv je Omladinska fudbalska škola Fudbalskog kluba „Napredak“, dok su najbolji juniori Bojana Mitić iz Plesnog studija „Ronde“ i Ivan Udovičić, karatista Šumatovca. Za najbolje mlade sportiste do 12 godina proglašeni su Anastasija Vojinović iz Šahovskog  kluba „Lav“ i Aleksej Vasić, član Džudo kluba „Aleksinac“. Najbolji u kategoriji sportista sa invaliditetom je reprezentativac Srbije u rukometu za gluve – Aleksandar Stojković. Najbolji sportski radnik Aleksinca je Časlav Banković, a prema odluci Upravnog odbora Sportskog saveza Aleksinca, priznanja su dobili i mladi sportisti koji su zabeležili značajne uspehe u 2016. kao i oni koji su nagovestili da njihovi sporski dani tek dolaze… Takodje, priznanja za veliki doprinos razvoju sporta u Aleksincu pripala su potpredsedniku Košarkaškog saveza Srbije Dušanu Projovću, kao i savetniku predsednika Sportskog saveza Srbije – proslavljenom srpskom atletičaru Danetu Korici.

Najbolji sportisti Novog Pazara

U okviru proglašenja najboljih sportista i sportskih radnika za 2017. godinu, Senad Župljanin, zaposlen u Odeljenju za informisanje Gradske uprave gradaNovog Pazara proglašen dobio je specijalno priznanje za nesebičan rad i veliki doprinos  promociji novopazarskog sporta. Odbojkaš Irfan Hamzagić i atletičarka Amela Terzić proglašeni su za najboljeg sportistu i sportistkinju Novog Pazara u 2017. godini, po izboru gradskog Sportskog saveza.

U prepunoj Koncertnoj dvorani kulturnog centra, Hamzagić je to priznanje dobio drugi put uzastopno, dok je Terzić osvojila sedmi trofej za poslednjih devet godina.

Odbojkaški klub Novi Pazar bio je bez premca u kategoriji sportskih ekipa, atletski stručnjak Rifat Zilkić izdvojio se među trenerima, a najbolji sportski radnik je sportski direktor Kluba malog fudbala Novi Pazar Ismail Dupljak.

Proslavljenom biciklisti i nekadašnjem reprezentativcu SFRJ Hazbiji Hukiću pripala je nagrada za životno delo “Abdulah Duce Gegić”.

Priznanje zbog dobrih rezultata dobio je Rukometni klub Novi Pazar, zatim odbojkaški kolektiv za trofeje u Kupu Srbije i Superkupu, atletski klub povodom odlične organizacije Prvenstva Balkana, bokser Šerif Gurdijeljac i svetska prvakinja u kik-boksu Saida Bukvić.

Nagrađeni su i Balkanska atletska federacija i direktor Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković.

Kao jesenji prvaci u svojim ligama laureati su odbojkaški i rukometni klub, omladinci Fudbalskog kluba Novi Pazar i kadeti Fudbalskog kluba As, dok su zbog plasmana u viši rang nagrađeni Košarkaški klub Novi Pazar i Ženski odbojkaški klub Novi Pazar.

Dobitnici raznih priznanja bili su i mladi teniseri Hamad Međedović i Fatma Idrizović, gradski Savez za školski sport, direktor Sportsko-sajamske ustanove Pendik Enes Pljakić, odbojkaški radnik Fuad Salihović i pedagog fizičke kulture Edin Salihović. Sportskim nadama godine proglašeno je 124 mladih sportista.


Sportska priznanja - Sremski Karlovci

Lazar Pilipović - Beli je ispred Sportskog saveza Srbije prisustvovao dodeli sportskih priznanja na teritoriji opštine Sremski Karlovci. On je ovom prilikom pozdravio sve prisutne, zahvalio se na izuzetnom trudu i radu i čestitao dopitnicima na nagradama. Manifestacija se održala u Svečanoj sali Magistrata, 21. decembra 2017. godine u 18 časova.
Sajam sporta 2017

Šesti međunarodni Sajam sporta pod sloganom "Srbija zemlja sporta" sa željom da kroz edukaciju i zabavu motiviše najmlađe da se bave sportom i uključe u sportski život. Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić istakao je da srpski sportisti iz godine u godinu beleže fenomenalne rezultate, obaraju rekorde po broju medalja i da Sajam sporta treba da bude manifestacija koja prati sva njihova dostignuća. - Ovo je prilika da se pozdrave naši sportisti, da se deca druže i upoznaju sa njima, ali i da se upoznaju i njihovi stručni timovi i svi oni koji su "iza zavese", koji se ne vide, a bitni su u sistemu sporta - rekao je Udovičić na najavnoj konferenciji za medije u beogradskom hotelu Kristal". Udovičić je podsetio da je 2016. godina najuspešnija za srpske sportiste koji su osvojili 38 medalja u olimpijskim sportovima, jednu više nego prošle, a tri puta više nego pre četiri godine. 

- Godina još nije završena, nadam se da će nas i rukomeašice obradovati i da ćemo moći na kraju da se dičimo rezultatima na koje smo već svi navikli. Sportisti su naš najveći brend, najbolji ambasadori, a Srbija je apsolutno zemlja sporta - poručio je Udovičić. Predsednik Sportakog saveza Srbije Aleksandar Šoštar zahvalio se Vladi i ministarstvu što su prepoznali i podržali ideju održavanja Sajma sporta. - Bez njih i ministra ne bismo ni mogli da održimo ovu manifestaciju i svim posetiocima, posebno deci, približimo neki od sportova da bi posle toga počeli da se bave sportom, što je i naš osnovni i najveći cilj - istakao je Šoštar. 

Direktor Sajma sporta Nemanja Svetličić istakao je da organizatori očekuju da obore rekord od prošle godine kada je bilo 60.000 posetilaca. - Imaćemo na jednom mestu prezentaciju 150 granskih saveza, 89 nacionalnih saveza, predstavnjke najznačajnih sportskih instutucija, a na raspolaganjj posetiocima biće preko 20 aktivavionih zona - zaključio je on.


Festival zdravlja – Dom Vojske

Jesenji festival zdravlja "Hrabro po zdravlje", 16. po redu, otvorila je danas ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović uz poruku da zdrav stil života znači sve više zdravih mladih roditelja. Na manifestaciji učestvuju domovi zdravlja, državne i privatne ordinacije, bolnice i apoteke, farmaceutske kuće, fitnes, velnes i banjski centri, etno sela, svi oni koji se bave zdravom ishranom... Otvaranju je prisustvovao i državni sekretar ministarstva zdravlja dr Meho Mahmutović dodajući da to ministarstvo uveliko radi na promociji zdravih stilova života i na preventivnoj zaštiti. "Pokušavamo da skrining koji se sprovodi proširimo i u narednom periodu, pored obavezujućih skrininga radiće se i novi, jer jer je temelj zdravlja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti", ocenio je Mahmutović.

Ispred Sportskog saveza Srbije otvaranju je prisustvovao Dane Korica koji je ovom prilikom istakao značaj ove manifestacije I još jednom napomenuo da put do zdravlja ide preko sporta I naglasio da ne treba da tražimo izgovore već svi da se aktivno uključimo u neki sport jer to je pravi lek za telo I najbolja preventiva protiv bolesti 21. veka.

Skupština Sportskog saveza Vojvodine

U Velikoj sali Sportskog saveza Vojvodine 18.10.2017.godine sa početkom u 12:00 časova   održana je Vanredna Skupština Sportskog saveza Vojvodine, na kojoj je prisustvovalo 76 delegata (52 pokrajinska granska saveza i 24 opštinska/gradska saveza) i na kojoj je jednoglasno usvojen novi Statut saveza. Pored delegata Skupštini su prisustvovali i  Patrik Drid podsekretar pokrajinskog sekretara za sport i omladinu, Aranka Binder pomoćnica pokrajinskog sekretara za sport i omladinu, Dane korica savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije, Slaven Radonić pravnik  u Sportskom savezu Srbije i Slobodan Alavanja pomoćnik direktora Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta.


Kros RTS-a  Zaječar
Baš je bilo uživanje biti u Zaječaru. U 26 trka vidjena je reka učesnika, a ciljem je prošlo njih 2059. Divne, uglavnom neizvesne borbe do poslednjeg metra podizale su na noge i mamile aplauze gledalaca. Atletske legende Dane Korica i Dragan Zdravkovic su, takodje, bili impresionirani i masovnošću takmičenja, i besprekornom organicazijom, ali i kvalitetom svih trka. – “Imamo mnogo talentovane dece, ali nam trenerski kadar skučen. Malo je stručnjaka ekstra kova i zato u dugoprugaškom trčanju kaskamo za Evropom”, bili su nedvosmisleni Zdravković i Korica. U trkci “Vera Nikolić” na 4000m pobedila je Novopazarka Amela Terzić i tako, sa tri pobede, jedina još konkuriše za Veliku nagradu Radio Beograda. Druga u Zaječaru bila je Kenijka Kristina Mora Oigo, a treća Teodora Simović iz Novog Pazara. Medju osvajačima medalja u trci “Franjo Mihalić” na 6000 m nije bilo ni jednog našeg trkača. Zlato je pripalo Kenijcu Nelsonu Kipkogeiju, srebro bosanskohercegovačkom asu Osmanu Junuzoviću, a bronza još jednom Kenijcu Bernardu Kituru. Tek peti bio je Srbin, Miloš Pendić. “Razočaran sam nastupom Kenijaca. Oni nisu izašli na pobedničko postolje. Mislim da se iza svega toga kriju neke nečasne i u sportu nedozvoljene radnje”, u dahu je komentarisao Rifat Zilkić, trener Amele Terzić.

Preminuo Slobodan Čičanović

BEOGRAD, 20. oktobar - Slobodan Čičanović “Čiča”  rukometaš, istaknuti rukometni trener i sportski radnik, jedan od utemeljivača  Saveza za školski sport i olimpijsko vaspitanje Srbije i njegov dugogodišnji generalni sekretar, preminuo je u Beogradu posle kraće bolesti u 76. godini. Kao đak čuvene Pete beogradske gimnazije, normalno je bilo da mu rukomet bude prvi sport. Počeo da igra s kraja šezdesetih u Partizanu a potom je igrao i za Železničar gde je završio karijeru. U zimskom periodu, van rukometne sezone. uspešno je igrao i hokej za OHK Beograd. Po prestanku rukometne igračke karijere posvetio se, i to veoma uspešno, trenerskom poslu.  Bio je osnivač i trener ženske ekipe  Slobode sa Dušanovca, kasnije  uspešnog  Voždovca. Trenirao je muške ekipe Partizana, Atletika iz Madrida i Alikantea (Teknise), dok je muški tim Rakovice uveo je u Prvu ligu. Vodio je i žensku ekipu beogradskog Radničkog. Bio je i pomoćni trener Abasu Arslanagiću u “B” reprezentaciji Jugoslavije. Jedna je od prvih rukometnih trenera u Jugoslaviji koji je otišao u Španiju i izgradio izuzetnu karijeru.  Sa ženskim timom Atletika, koji je osnovao  na nagovor i uz veliku podršku  supruge Gordane,  u sezoni 1970-1971. osvojio je šampionat Španije. Koliko su ga cenili i poštovali govori podatak da je bio prvi nosilac iz inostranstva počasne “Srebrne značke sa dijamantima ” Rukometnog kluba Atletiko i počasni gost na utakmicama kada je bilo koja selekcija Atletika gostovala u tadašnjoj Jugoslaviji. Govorio je nekoliko jezika i  lako sticao poznanstva. U Rukometnom klubu Partizan, pored igračke i trenerske karijere, veliki trag ostavio je i kao sekretar. Bio je učesnik u osvajanju titula prvaka 2002. i 2003. i kupa 2001. i član stručnog štaba i u čuvenim utakmicama protiv  Zagreba u četvrtfinaluu Kupa kupova 2005. Ogroman trag u srpskom sportu ostavio je i kao vredan organizator takmičenja u okviru  Olimpijskih sportskih igara školske omlaidne Srbije (OSIŠOS) i jedan je  od utemeljivača  Saveza za školski sport i olimpijsko vaspitanje Srbije. Na temeljima njegovog rada, uz podršku velikog broja pedagoga fizičkog vaspitanja,  stvoren je  sistem školskog sporta koji i danas okuplja  nekoliko stotina hiljada đaka u Srbiji kroz školska, opštinska i regionalna takmičenja sve do republičkih đačkih Olimpijskih igara. Do sada je ovaj veliki festival sportske mladosti održan deset puta, a Slobodan Čičanović je učestvovao u organizaciji osam Olimpijskih sportskih igara školske omladine Srbije. Nije mu, nikada,  bilo teško da, zbog organizacije, i nekoliko puta u toku godine obiđe celu  Srbiju. Po odlasku u penziju ostao je u Savezu  za školski sport kao savetnik i prenosio bogato iskustvo u organizaciji školskog sporta. Bio je i u organizacionom timu  Svetskog školskog prvenstva u odbojci prošle godine u Beogradu i Pančevu. Nosilac je brojnih priznanja, pored ostalih, „Majske nagrade“ Sportskog saveza Srbije 2009. i “Nagrade za životno delo” Saveza za školski sport Srbije.

Komemoracija je u ponedeljak 23. oktobra u 10,30 časova u Klubu sportista na stadionu Partizana. Sahrana je istog dana na Novom groblju u Beogradu. Opelo počinje u 12,30 časova.


Kros RTS-a - Šabac

Šabac se uhvatio u koštac i sa složenim zadacima organizacije, ali i sa kišom koja je ozbiljno pripretila da poremeti  takmičenje. Dan pred start, lila je kao iz kabla. Meteorolozi su sumnjičavo vrteli glavom. Svi su se plašili i neprestano gledali u nebo. Svi, osim osnivača Krosa RTS-a Stevana Kovačevića: „Već tokom popodneva, kiša će stati, a sutra će biti i sunca“, tvrdio je. Na sreću svih, on je bio u pravu. Takmičenje je proteklo u najboljem mogućem redu. Staza je bila ni tvrda ni meka, idealna za trčanje. Temperatura je varirala, od 9 stepeni ujutru do 14 u finišu takmičenja. U 26 trka ciljem je prošlo 1311 trkača. Računajući na ozbiljne vremenske neprilike koje su pretile, na tmurinu koja se nadvila pred početak takmičenja, zaista odličan odziv. Da je bilo drugačije, broj učesnika bio bi daleko veći. Atletske legende u Šapcu je predvodio Dane Korica. Iako mu posao savetnika Sportskog saveza Srbije donosi život na točkovima, stalne posete gradovima i sportskim takmičenjima, nije izdržao a da juče ne poseti karavan Krosa RTS-a. – „Ovo je veličanstvena priredba. Na njoj sam prve dve godine bio sportski direktor, a sada i te kako volim da o svemu popričam sa osnivačem tog takmičenja Stevanom Kovačevićem. Trčanje je nešto najlepše na svetu, uživanje koje mi je uvek donosilo radost. I danas, kada vidim ovu decu kako trče,srce mi zaigra od sreće“, izjavio je nenadmašni Dane Korica.

„Grand Prix Požarevac“ 2017.

Predsednik Sportskog saveza Požarevac Zlatan Kostić kaže da je učešće najavilo oko 1000 takmičara.

„Očekuje se dolazak više od 30 klubova i oko 1.000 takmičara. Našu zemlju predstavljaće , Teodora Simović, Sonja Stolić, Ana Subotić, zatim Mirko Petrović, Darko Živanović, kao i Velimir Bojović. Učešće će uzeti i takmičari iz Mađarske, Kenije, Hrvatske, Slovenije, Republike Srpske i Makedonije“ rekao je Kostić.

Slobodan Jović, potpredsenik Sportskog saveza Srbije naglasio je da ova trka ima tradiciju i ona u Požarevac dovodi sve one koji danas nešto vrede u atletici. On je napomenuo da je ovogodišnja trka međunarodna i da je ova trka praznik za grad Požarevac.

Ispred Sportskog saveza Srbije prisustvovao je Dane Korica.

Promoter ovogodišnjeih trka je Emir Bekrić koji je osvojio treće mesto na Svetskom prvenstvu 2013. godine koje se održalo u Moskvi. Svečano otvaranje trka je u 16h kada slede trke predškolaca. Do 17:40 na programu su trke učenika osnovnih i srednjih škola, a u 17:45 planirana je trka Vojske, Policije i rekreativaca. U 17:50 planirane su trke juniorki i seniorki. Učešće je potvrdila Amela Terzić, višestruki pobednik uličnih trka u Požarevcu. Za 18:50 planiran je start juniora i seniora koji će trčati 3000 metara.

Generalni pokrovitelj ovogodišnjih treka je grad Požarevac.


Dan oslobođenja Ćuprije – Ulična trka

Srpska šampionka Amela Terzić iz Novog Pazara i Džo Maina Mvantu iz Kenije, pobednici su 72. ulične trke, najstarije u Evropi, održane večeras u Ćupriji.

Reč je o glavnoj trci, seniorki i seniora, na 3.000 metara, u kojoj je bilo 25 takmičara, 16 muških i devet žena a zajedno su trčali i žene i muškarci.

Drugo mesto kod žena osvojila je Zita Kačar (Mađarska) a treće Valentina Kajarskaja (Ukrajina). Kod muškaraca drugo mesto osvojio je Vajkmif Kilkorir Bivot (Kenija) a treće Laslo Gregor (Mađarska).

Bilo je 13 trka, a počelo je od predškolskog uzrasta, koji su trčali na 150 metara, a velika borba se vodila i među starijim juniorkama na 1.200 i starijim juniorima na 1.500 metara.

Njaviše medalja osvojili su atletičari Novog Pazara, ali je dosta medalja otišlo i u Niš, Beograd, Zaječar, Prilužje, Rašku, Kosovsku Mitrovicu, Požarevac, Ćupriju, Užice, Smederevo, Smederevsku Palanku, Hadzi Han...

Uz atletičare Srbije, u trkama su učestovali takmičari Slovenije, Makedonije, Mađarske, BiH, Kenije, Ukrajine, Hrvatske. Po proceni organizatora, večeras je u Ćupriji, u svim trkama trčalo, oko 450 takmičara.

Trku je otvorio predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić, koji je najavio uskoro početak izgradnje atletskog stadiona i dvorane, a prisustovali su joj brojni proslavljeni asovi jugoslovenske i srpske atletike i funkcioneri: Dane Korica, Vera Nikolić, Ðani Kovač, Mirko Vujaklija, Dragan Zdravković..., ali i proslavljeni as u stonom tenisu Dragutrin Šurbek.


Udovičić i Mutko razgovarali u Moskvi o Svetskom prvenstvu u fudbalu

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić učestvuje na Međunarodnom sastanku ministara zaduženih za pitanja mladih u Moskvi, gde je razgovarao sa zamenikom premijera Rusije, Vitalijom Mutkom i o predstojećem Svetskom prvenstvu u fudbalu koje se održava u Rusiji sledeće godine. Na skupu u Moskvi je bilo više od 70 predstavnika država i vlada, a tema sastanka su izazovi sa kojima se susreću mladi u obrazovanju, u oblasti ekologije, sajber bezbednosti, medicini... Na marginama skupa, navodi se u saopštenju, Udovičić je imao bilateralan sastanak sa zamenikom premijera Rusije, Vitalijem Mutkom, sa kojim je razmenio iskustva u organizaciji međunarodnih menifestacija, kako u oblasti omladine, tako i sporta, sa posebnim osvrtom i na predstojeće Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. godine. Ministarstvo omladine i sporta podseća i da će omladinska delegacija iz Srbije, koja broji 170 mladih, učestvovati na 19. Svetskom festivalu omladine i studenata u Sočiju, koji se održava od 14. do 22. oktobra, što je, kako ocenjuju, znak dobrih odnosa dve zemlje.

Otvoren Sajam sporta u Novom Sadu

Na Novosadskom sajmu danas je počeo Sajam sporta koji će trajati do 7. oktobra i na kome će se, prema rečima generalnog direktora Novosadskog sajma Slobodana Cvetkovića, predstaviti veliki broj sportskih klubova. Na Novosadskom sajmu danas je počeo Sajam sporta koji će trajati do 7. oktobra i na kome će se, prema rečima generalnog direktora Novosadskog sajma Slobodana Cvetkovića, predstaviti veliki broj sportskih klubova. "Ovde su roditelji, deca, vraćamo im naviku bavljenja sportom i nešto što je izuzetno značajno za svaku naciju - da budemo zdravi, a početak svega je u sportu", istakao je Cvetković. On je izrazio uverenje da će ovogodišnji Sajam sporta posetiti veliki broj ljudi i mišljenje da ima prostora da se taj sajam unapredi i posebna sajamska manifestacija. Otvaranju Sajma sporta prisustvovao je i rvački šampion Davor Štefanek koji je rekao da je rvanje najtrofejniji olimpijski sport i da su borilački sportovi, pa i rvanje, došli na mesto na kom zaslužuju da budu. "Kao šlag na tortu ove godine smo dobili još jednog svetskog šampiona, rvača Viktora Nemeša. Čestitam mu na tome, on je veoma mlad momak i mislim da je on najmlađi svetski šampion koga smo mi do sada imali", naveo je Štefanek.


Srbiji srebro na Evropskom prvenstvu!

Srbija je srebrna na Evropskom prvenstvu u Istanbulu! Niste na krovu Evrope, ali ste za nas šampioni! Ponos naše nacije!

Košarkaši Srbije osvojili su srebrnu medalju na Evrobasketu, pošto su u finalu zastli u finišu i izgubili od reprezentacije Slovenije sa 93:85. U finalu nisu uspeli da pobede, ali su pokazali kako se bori za dres Srbije! Otišli su izabranici Aleksandra Đorđevića bez sedam igrača sa OI u Riju i Nemanje Bjelice, ali su na EP napravili ogroman uspeh, jer se kući vraćaju sa odličjem. Nije zlatno, ali ovo srebro će se pamtiti… Slovenci su večeras bili bolji i bez poraza su stigli do zlata.

Naš bek Bogdan Bogdanović izabran je u najbolju petorku EP, koju čine još Goran Dragić (Slovenija), Aleksej Šved (Rusija), Luka Dončić (Slovenija) i Pau Gasol (Španija).

Za najkorisnijeg košarkaša Eurobasketa izbran je najbolji igrač Slovenije Goran Dragić

SRBIJA: Mačvan 18 (5sk, 3as), Bogdanović 22 (4sk, 5as), Lučić 9 (8sk, 2as), Milosavljević 2, Birčević 8 (5sk), Štimac 2, Lazić, Micić 4 (3as), Gudurić 6, Jović 2 (2as), Kuzmić 6, Marjanović 6.


LET FEST 2017: Više od 400 takmičara stiže u Sutomore

Sve je spremno za 27. Letnji festival sportova u Sutomoru koji će i ove godine, od 20. do 24. septembra, imati medjunarodni karakter u organizaciji Asocijacije sporta za sve Srbije i crnogorskog saveza sporta za sve.

Prema oceni predsednika Asocijacije Velizara Djerića i generalnog sekretara Jezdimira Marsenića ovo će biti jedan od uspešnijih festivala u njegovoj dugogidišnjoj tradiciji.

- Letnji festival sportova iz godine u godinu je sve masovnini, što je i cilj Asocijacije sporta za sve Srbije, pa će tako ove godine u Sutomoru biti više od 400 učesnika iz zemlje i inostranstva. Potvrdjeni su dolasci takmičara iz Poljske, Rumunije, Bugarske, Slovenije, Makedonije i Republike Srpske. Masovnost na ovom festivalu je zasluga i Ministarstva omladine i sporta i Sportskog saveza Srbije, na čijoj podršci im se zahvaljujemo - izjavio je Velizar Djerić.

Sportski festival sporta za sve pohvalio je i visoki funkcioner Sportskog saveza Srbije Nemanja Svjetličić.
- U ime Sportskog saveza Srbije i predsednika Aleksandra Šoštara iskazujem zadovoljstvo što će se i ove godine okupiti veliki broj takmičara zarad jednog cilja - sportskih nadmetanja. Masovnost u sportu je nešto što protežira i Ministarstvo omladine i sporta sa Vanjom Udovičićem na čelu, tako da je ova manifestacija pun pogodan - jasan je Nemanja Svjetličić.

- Pred nama je jedan dogadjaj koji traje 27 godina. Čeinjenica da toliko dugo traje je dokaz da vredi. I ove godine videćemo zanimljiva nadmetanja u odbojci na pesku, stonom tenisu, streljaštvu, pikadu, nogo tenisu, malom fudbalu, basketu, triatlonu na vodi i drugim sportovima, a akcenat će kao i svaki put biti stavljen na druženje i stvaranje novih prijateljstva - dodao je Jezdimir Marsenić.

Pored takmičarskog dela, na festivalu u Sutomoru biće organizovana i Stručna tribina na temu Dana Izazova, a jedan od predavača biće uvaženi profesor Dušan Mitić.

- Zadovoljstvo mi je da ćemo i ove godine podstaći ljude na sportske aktivnosti, a u okviru festivala biće i savetovalište za rekreativce, kao i merenja sposobnosti rekreativaca. Svakog jutra na onali mora biće vežbe, takozvani akva robik, koji je od velikog značaja za zdravlje svakog pojedinca - istakao je profesor Mitić.

Letnji festival sportova ujedno će biti i uvertita u 14. Evropske kompanijske zimske igre koje će se u martu sledeće godine organizovati na Kopaoniku.


Zlato i dve bronze za srpske kajakaše

Srpska posada u sastavu Marko Tomićević-Milenko Zorić osvojila je zlatnu medalju u disciplini kajak dvosed na 1000 metara na Svetskom prvenstvu u Račicama u Češkoj!

Aktuelni olimpijski i evropski vicešampioni osvojili su najsjajnije odličje na najprestižnijem takmičenju u ovom sportu. Oni su kroz liniju cilja prošli za 3:08.647, ostavivši za čak dve sekunde iza sebe posadu Slovačke (3:10.725). Bronzanu medalju osvojili su takmičari Češke (3:10.853).
Marku Tomićeviću i Milenku Zoriću ovo je najveći uspeh u karijeri, uz osvojeno srebro na Olimpijskim igrama u Riju prošle godine.

Posle prošlogodišnjeg uspeha, kontinuiranom
radom sačuvali su postignutu formu i u borbu za medalje ušli su potpuno spremni.
Kajakaši Nebojša Grujić i Marko Novaković osvojili su bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Račicama! Oni su u A finalu discipline kajak dvosed na 200 metara kroz liniju cilja prošli treći, sa vremenom 31.451. Prvo mesto u trci koja je do samog kraja bila neizvesna osvojili su reprezentativci Mađarske Balaš Birkaš i Mark Balaška sa vremenom 30.912, a nepune dve desetinke pre Grujića i Novakovića kroz cilj su stigli Španci Karlos
Garote i Kristijan Toro (31.278).


Naši bronzani reprezentativci tako su na najznačajnijoj ovogodišnjoj kajakaškoj smotri potvrdili treće mesto u svetskoj eliti, osvojeno 2015. godine na SP u Milanu.

Sprinterka Milica Starović osvojila je treću medalju za kajakaški tim Srbije, pošto je u finalu trke kajaka jednoseda na 200 metara kroz cilj prošla treća, u vremenu od 39.564.
Viktor Nemeš - Svetski prvak u rvanju

Viktor Nemeš osvojio je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u rvanju, pošto je u finalnoj borbi grčko-rimskim stilom u Parizu, u kategoriji do 75 kilograma, savladao Rusa Aleksandra Čekirkina. Predsednik Vučić, premijerka Brnabić i ministar Udovičić čestitali Nemešu.
Srpski rvač Viktor Nemeš savladao je Rusa Aleksandra Čekirkina sa 4:1 u finalnom meču u kategoriji do 75 kilograma u pariskom Bersiju i osvojio zlatnu medalju. Nemeš je u finalnoj borbi savladao Rusa, iako je od sredine prvog perioda dobio udarac u glavu i ranu koja mu je krvarila. 
Nemeš je na putu do finala savladao Iranca Saida Morada Abdvalija, Kazahstanca Maksata Jerežepova, Jermena Karapeta Čalhana i u polufinalu Belorusa Kazbeka Kiolu, ubedljivo sa 7:0.
Ovo je Nemešu drugo odličje na velikim takmičenjima, prošle godine osvojio je srebrnu medalju na evropskom šampionatu.

Čestitka Predsednika Srbije Aleksandra Vučića 
„Upućujem Vam najiskrenije čestitke povodom osvajanja zlatne medalje na Svetskom prvenstvu.
Verujem da je za Vas ovo najsjajniji trenutak u karijeri, imajući u vidu da je ovo Vaša prva titula svetskog prvaka. Za Srbiju i njene građane Vaša titula je dokaz da u ovom sportu, kao jednoj od najstarijih disciplina, imamo vrhunske sportiste, koji na svakom takmičenju dostojanstveno i časno predstavljaju svoju zemlju.
Nadam se da ćete i ubuduće postizati ovako izuzetne rezultate", istakao je u svojoj čestitki predsednik Aleksandar Vučić.

Čestitka premijerke Brnabić
"Vaša medalja je dokaz da Srbija ima zlatne sportiste. Od srca se radujem Vašem uspehu i želim Vam da i ubuduće postižete ovako sjajne rezultate i sve naše građane učinite ponosnim", navodi se u čestitki premijerke Ane Brnabić.

Čestitka ministra Vanje Udovičića
„Sjajan niz srpske dominacije na svetskoj rvačkoj sceni se nastavlja! Srbija je danas dobila novog svetskog šampiona u rvanju Viktora Nemeša! Čestitam Viktoru, njegovom stručnom štabu i Rvačkom savezu Srbije! Hvala što se još jednom srpska zastava viorila na svetskom postolju na ponos svih nas! Svaka čast!", navodi se u čestitiki Udovičića.


Evropsko prvenstvo za kadete u košarci

Sportski savez Srbije čestita Košarkaškom savezu Srbije na osvojenoj još jednoj medalji na EP ove godine kao i kadetima, koji su ovaj put osvojili bronzu na EP u Podgorici, Crna Gora!
Počinje 29. Univerzijada - Srbija sa 65 sportista čeka nove medalje

"Na Univerzijadi očekujemo između tri i pet medalja. Uzdamo se u vaterpoliste, košarkaše, Tijanu Bogdanović, Amelu Terzić i dizača tegova Tamaša Kajdočija", rekao je za Blicsport predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Srbije Siniša Jasnić.

Delegacija Srbije otputovala je na Univerzitetske igre, koje će se od 19. do 31. avgusta održati u Kineskom Tajpehu. Sportisti stižu u subotu i nedelju, od kojih svi očekuju najviše domete. Našu zemlju će predstavljati 65 takmičara u devet sportova, dok ekspediciju čine još 22 člana pomoćnog osoblja (treneri, maseri...).

Predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Srbije (USSS) Siniša Jasnić optimista je pred start planetarne smotre.

- Očekujemo da ćemo osvojiti između tri i pet medalja. Imamo adute za tako nešto, počev od vaterpolista predvođenim selektorom Dejanom Savićem, koji nas je navikao na uspehe. Tijana Bogdanović je veliki adut u tekvondou, ove godine je postala brucoš i verujemo da će se boriti za odličje. Očekujemo dosta i od Ane Bajić, koja je bila bronzana na prošloj Univerzijadi. Tu su i košarkaši, videćemo da li će doći do medalje, jer imaju jaku konkurenciju, a mi ne želimo da im stvaramo dodatni pritisak. Nadamo se da će dizač tegova Tamaš Kajdoči ući među osam najboljih, a posle je sve moguće. Amela Terzić će nastupiti u trci na 1.500 metara. Verujemo da će imati bolji rezultat nego na Svetskom prvenstvu u Londonu i da može do medalje - poručio je Jasnić.


Svetsko prvenstvo za juniore u vaterpolu

Sportski savez Srbije čestita Vaterpolo savezu Srbije 
kao i juniorima na čelu sa Vladom Vujasinovićem na osvojenoj bronzanoj medalji na SP za juniore u Beogradu, Srbija!
Evropsko prvenstvo za juniorke u košarci 


Sportski savez Srbije čestita Košarkaškom savezu Srbije kao i juniorkama na osvojenoj srebrnoj medalji na EP u Šopronu, Madjarska!


Stefan Yuill šampion Evrope

Evropsko prvenstvo Reprezentacija Srbije učestvuje na prvenstvu Evrope za klasu Optimist, koje se održava u Bugarskoj na Crnom moru od 30. jula do 6. avgusta. Ucestvuje preko 250 optimista iz 44 zemlje. Prvog dana 2 trke po jakom vetru 7-10 m/s. Drugog dana 2 trke po srednjem vetru 4-6 m/s. Treceg dana održane su dve trke po istom vetru kao i predhodnih dana 4 - 6 m/s. Cetvrtog dana takmicenja, održane su dve trke po vetru jacine 4m/s i poslednjeg dana, održane su dve trke po vetru jacine 3m/s. Tokom celog takimcenja reprezentativac Stefan Yuill je popravljao svoj plasman da bi to krunisao zlatnom medaljom evropskog šampiona. Ostali clanovi reprezentacije postigli su ocekivane plasmane koji su znacajno bolji nego predhodne godine. Sportski savez Srbije, čestita Jedriličarskom savezu i Stefanu na izvanrednom rezultatu na evropskom prvenstvu.


U18 košarkaška reprezentacija Srbije - Prvaci Evrope


Biti prvak Evrope je neverovatna stvar. Voleti svoju zemlju, pritom, i to svim srcem svojim, e... Toga već nema na svakom košarkaškom koraku u Srbiji. Uostalom, imali smo 26 takvih univerzitetskih primera ovog leta. Ali, juniori selektora Vlade Jovanovića, koji su pokorili "stari kontinent", pokazali su da u srcu imaju mesta i za borbenost, i za mudrost, a i za pomenutu ljubav. Kada su u nedelju uveče u Bratislavi, u finalu U18 prvenstva Evrope, savladali Španiju (74:62), počelo je veliko slavlje. Najpre igrača između sebe, pa sa stručnim štabom, a onda sa vernom publikom koja ih je pratila tokom svakog koraka na ovom šampionatu. Došlo je potom na red i ono najslađe, ono za šta se vredno radilo od prvih košarkaških dana. Penjanje na najviši stepenik pobedničkog postolja. Nisu to naši juniori uspevali od 2009, a bilo je sjajnih igrača i sjajnih generacija. Ovi momci jesu. I, tamo, tada, po primanju zlatnih medalja, okrenuli su se ka srpskoj trobojci. Sa zvučnika se čulo "Bože pravde", a klinci su zagrmeli. Iz srca. Kako je i red. Samo malo snažnije. Da čuju svi tu ljubav. Ovom prilikiom Sportski savez Srbije čestita Košarkaškom savezu Srbije, zlatnim momcima, selektoru kao i celom timu.

Prvu osvojena zlatna medalja na World Games 2017.

Poštovani,

Svetske igre su završene. Veliki svetski sportski spektakl je dobio svoje slavodobitnike. 131 zemlja sa preko 3.600 sportista se borila za pobednički tron.

Bila je velika čast, stajati na tom svetskom tronu kao pobednik i osvajač zlatne medalje. Svet je pozdravio pobednike u mnogim sportovima, pa i u sportskom penjanju.

Svaku zemlju učesnicu su predstavljali pozvani takmičari, koji iza sebe imaju svetske vrhunske rezultate u svojim sportovima. Po tom principu je pozvana i Staša Gejo iz Niša,(kao Svetski šampion u kategoriji mladih iz 2016.god.) da bude učesnik ovog velikog sportskog događaja, između najjačih 11 takmičarki sveta i uspela je nemoguće!

Srbija je postala Prvak sveta na Svetskim igrama u bolderingu, disciplini sportskog penjanja! 21. Jula 2017. god u Wroclawu.

Ovom prilikom Sportski savez Srbije čestita mladoj Staši Gejo na ovom izuzetnom uspehu i na osvojenoj prvoj zlatnoj medalji.


Održan „7. CISM čelendž kup u planinskom trčanju – Kopaonik 2017“

Dominacija takmičarki iz Srbije i takmičara iz Rumunije
Na Kopaoniku je održan „7. CISM Čelendž kup u planinskom trčanju“ na kojem su nastupile ekipe iz sedam zemalja. Pored ekipe domaćina učestvovale su Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Slovenija, Rumunija i Poljska.
U ženskoj pojedinačnoj konkurenciji na stazi u dužini od 6000 metara, prvo mesto osvojila je predstavnica Srbije desetar Nataša Ćulafić, i odbranila titulu osvojenu prošle godine drugoplasirana je takođe predstavnica Srbije vojni službenik Ksenija Bubnjević, dok je bronzano odličje osvojila Elena Moaga iz Rumunije, treća predstavnica Republike Srbije desetar Mariana Čegar Lukić osvojila je peto mesto.
U ekipnom poretku kod žena ubedljivo prvo mesto osvojila je reprezentacija Srbije (Nataša Ćulafić, Ksenija Bubnjević, Mariana Čegar Lukić), drugo mesto zauzela je ekipa oružanih snaga Rumunije, bronzano odličje osvojila je ekipa oružanih snaga Poljske.
U izuzetno jakoj muškoj konkurenciji na stazi u dužini od 8800 metara, prva tri mesta osvojili su predstavnici oružanih snaga Rumunije, vojnici Katalin Atanasoie koji je pored pobede oborio i rekord staze, drugoplasirani Jonut Betej i trećeplasirani Marius Buska. Najuspešniji član reprezentacije Srbije bio je razvodnik Đuro Borbelj koji je osvojio četvrto mesto, dok su desetar Miroslav Marković, desetar Mirko Stanković i vodnik Bojan Dragojlović osvojili sedmo, jedanaesto i trinaesto mesto. 
Ispred Sportskog saveza Srbije manifestaciji je prisustvovao Dane Korica.

U ekipnom poretku muške konkurencije najuspešnija je bila ekipa oružanih snaga Rumunije, vicešampionska ekipa je ekipa Srbije (Đuro Borbelj, Miroslav Marković, Mirko Stanković, Bojan Dragojlović), dok je treće mesto i bronzano odličje osvojila je ekipa oružanih snaga Poljske.
U plasmanu nacija najuspešnija je Rumunija, drugo mesto osvojila je Srbija, dok je treće mesto zauzela Poljska.
Pehare najuspešnijim takmičarima uručili proslavljeni srpski atletičari Vera Nikolić, promoter takmičenja i Dragan Zdravković, u pratnji brigadnog generala Siniše Radovića šefa Delegacije Republike Srbije pri Međunarodnom savetu za vojne sportove (CISM), potpukovnika Aleksandra Miloradovića i potpukovnika Dragana Todorova. Sportsku manifestaciju svojim prisustvom uveličale su legenda jugoslovenskog i srpskog sporta Vuk Rašović i dr Dane Korica koji je na manifestaciji prisustvovao u svojstvu zvaničnog predstavnika Sportskog saveza Srbije. Koordinator svih aktivnosti bio je potporučnik Goran Čegar.

Na takmičenju koje je realizovano u okviru 8. CISM vojnog sportskog trening kampa „Kopaonik 2017“ učestvovalo je preko 60 takmičara i takmičarki iz sedam zemalja, pored kojih su nastupili i članovi atletskih klubova koji se nalaze na pripremama na Kopaoniku (Crvena Zvezda. Morava Ćuprija, AŠK Tempo Šabac, Topličanin Prokuplje, Cerski Junaci). 

Organizator 7. CISM Čelendž kupa u planinskom trčanju su Ministartsvo odbrane i Vojska Srbije, tehničku realizaciju vršila je Delegacija Republike Srbije pri Međunarodnom savetu za vojne sportove CISM uz podršku lokalnih samouprava Raške i Brusa, MK Resorta, NP Kopaonik, JP Skijališta Srbije i Atletskog saveza Srbije.

Ministar Vanja Udovičić: Šampioni, svet ne poznaje takav niz medalja

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić čestitao je našim vaterpolistima na osvojenoj bronzanoj medalji na Svetskom prvenstvu u Budimpešti.

Čestitkama se pridružuje I Sportski savez Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Šoštarom.

"Neverovatan niz, do sada nepoznat svetskoj sportskoj istoriji, osvajanja medalja naših vaterpolista ne prestaje! Čestitam osvajanje svetske bronzane medalje šampioni, desete u kontinuitetu bez prekida sa olimpijskih, svetskih i evropskih takmičenja!", navodi se u čestitki ministra Udovičića.

Nekadašnji vaterpolista i kapiten nacionalnog tima posebno je istakao koliko je ponosan na "delfine".

"Žao mi je što nismo dočekali subotnje veče da bodrimo naše sjajne momke u borbi za zlato. Ali, moram da kažem da mi je neizmerna čast što sam ministar ovih sjajnih momaka koji su ispisali ne samo srpsku već i svetsku sportsku istoriju. Slobodno mogu da kažem da ne postoji nijedan kolektiv, nijedna ekipa koja je napravila niz uspeha kao ovi momci. Deseta medalja na desetom uzastopnom takmičenju, od čega je devet zlatnih. To je za ponos cele Srbije, ali i na čast ovim momcima, koji su imali četvorogodišnji ciklus kakav bi svaki sportista samo poželeo", dodao je Udovičić.


Srbiji zlato na EJOFU - Andrea Stojadinov šampionka u džudou

Srpska džudistkinja Andrea Stojadinov je u kategoriji do 48 kilograma osvojila zlatnu medelju na EJOF-u.

Andrea Stojadinov je u prvom kolu turnira bila slobodna, dok je u drugom savladala Belgijanku Amelien Dekers posle samo 27 sekundi borbe.

U trećem kolu se borila protiv Leoni Gonzales iz Francuske koju je savladala na vazari čime se plasirala u polufinale.

Srpkinja je u polufinalnoj borbi, posle četiri minuta, pobedila Zeliha Cinci iz Turske. U finalu se susrela sa Holađankom Naomi Van Krevel, koju je savladala na ipon poen posle 2:10 borbe.

- Ovo je predivno iskustvo. EJOF kao replika Olimpijskih igara veoma mi se svideo, i cermonija otvaranja i atmosfera, sve je divno. Time mi je možda čak i ulepšalo medalju koju sam sada donela. Mnogo mi je drago što se čula naša himna na postolju i što sam se okitila zlatom - rekla je Andrea Stojadinov.


Završene sportske igre mladih na Adi Ciganliji

Sportske igre mladih za Srbiju uspešno su završene. Turniri po Srbiji počeli su u aprilu i do završnog takmičenja u Beogradu čak 58.125 dečaka i devojčica oprobalo se u deset sportova.

Njih 1.021 obezbedilo je plasman u Beograd, gde su se od 17. do 21. takmičili za naslov najboljeg u svojoj zemlji, ali i družili i sticali nova iskustva.

- Prezadovoljni smo, iza nas je i te kako uspešna sezona koju smo kada su takmičenja u Srbiji u pitanju, završili sjajnim rezultatima u Beogradu. Iza nas su četiri divna dana na terenima Ade Ciganlije. Dobili smo i takmičare koji će predstavljati Srbiju u Splitu, na veliko međunarodnom regionalnom finalu sredinom avgusta. U ovoj sezoni premašili smo mnoga očekivanja i postavili rekorde. Veliku zahvalnost dugujemo deci Srbije, za nas su svi oni pobednici - istakla je na ceremoniji dodele medalja Ivana Jovanović, predsednik Sportskih igara mladih Srbije.

Medalje su na Adi delili i Miloš Blagojević (posebni savetnik ministra Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije), Nina Mitić (pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja), Marina Hasanović (rukovodilac grupe za učenički i studentski standard Ministarstva prosvete), Snježana Vignjević (načelnik u Ministarstvu trgovine,turizma i telekomunikacija), Uroš  Savić (generalni sekretar SSS Srbije), Tanja Trifunov (ispred JKP Ada Ciganlija), dr Dane Korica (savetnik  predsednika Sportskog saveza Srbije), Branimir Subašić (bivši fudbaler Crvene Zvezde), Slaviša Rističević (rukometni trener Monpeljea) kao i predstavnici Domova učenika u kojima su spavali učesnici iz gradova širom Srbije.


Pivač i Mačković osvojili bronzu na Svetskom prvenstvu za mlađe senior

Srpski dvojac bez kormilara Viktor Pivač i Martin Mačković osvojio je bronzanu medalju na veslačkom Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Plovdivu.

Naš tandem došao je do četvrtog uzastopnog odličja na planetarnim šampionatima za mlađe seniore, nakon dve bronze (2014. u Varazeu i 2015. u Plovdivu) i jednog zlata (2016. u Roterdamu).

Njih dvojica su finale izveslali u vremenu 6:34,10, iza vicešampiona braće Turlan iz Francuske (6:33,49) i prvoplasiranih Rumuna Tiganeskua i Paskarija (6:31,79).


Milica Gardašević šampionka Evrope za starije junior

Mlada srpska atletičarka Milica Gardašević postala je šampionka Evrope do 20 godina u skoku udalj. Ona je u finalu skočila 6,46 metara i osvojila zlatnu medalju.

Milica Gardašević je šampionski skok na prvenstvu u Grosetu ostvarila u trećoj seriji. Ta razdaljina od odskočne daske, 6,46 metara, ostala je najduži skok i po završetku poslednje serije, pa je usledila velika radost mlade heroine, prave naslednice Ivane Španović, i članova naše reprezentacije. - Presrećna sam prvim mestom. Zahvalila bih se svima na podršci. Atmosfera na stadionu je bila divna, publika je sjajna, veliko iskustvo za mene - rekla je evropska šampionka.

Milica je najpre skočila 6,19, pa 6.43, u trećoj seriji 6,46, zatim 6,26, da bi u poslednje dve prestupila.
Drugo mesto zauzela je takmičarka iz Nemačke, Krist Tabea sa rezultatom 6,41, a treće mesto pripalo je Šveđanki Karlen Kaiza sa 6,32 metara. Milica Gardašević je jedina srpska atletičarka koja je osvojila medalju na ovom prvenstvu, i to najsjajniju. Rekord u ovoj discplini i dalje ostaje u vlasništvu Ivane Španović sa daljinom 6,71 metar.


Srpski četverac u finalu Svetskog prvenstva 

Srpski četverac bez kormilara Vanja Obradović, Aleksandar Beđik, Igor Đerić, Damjan Lazić plasirao se u finale Svetskog prvenstva za seniore do 23 godine.

Na svom debitantskom nastupu na planetarnim šampionatima za mlađe seniore Vanja Obradović, Aleksandar Beđik, Igor Đerić i Damjan Lazić su došli u priliku da se bore za svetsko odličje. U polufinalu, naš četverac bez kormilara je osvojio treće mesto s vremenom 5:48.48, što je za svega 36 stotinki bilo lošije od svetskog rekorda koji su od 2011. do danas držali Nemci Junkman, Okik, Rikbrodt i Egler (5:48.12). Finale četveraca na prvenstvu u Plovdivu na programu je u subotu od 17.18 časova. 

U subotu će na stazu i ostali srpski čamci – Viktor Pivač i Martin Mačković u polufinalu dvojca bez kormilara, Milica Slijepčević i Ljiljana Jošić u B finalu ženskog dvojca bez kormilara, Đorđe Urukalo i Dimitrije Ibročić u C finalu dubl skula, a Nikola Selaković u D finalu skifa za lake veslače.


4. Sportske igre mladih - Ada Ciganlija


Državno finale Sportskih igara mladih za 2017. u Srbiji, održaće se od 17. do 21. jula u glavnom gradu. Državno finale Sportskih igara mladih za 2017. u Srbiji, održaće se od 17. do 21. jula u glavnom gradu. Svi mečevi održaće se na terenima na Adi Ciganliji. Finalna takmičenja planirana su u dve faze. Prva grupa – rukomet, basket 3x3, tenis, stoni tenis i šah (od 17. do 19. jula) i Druga grupa – mali fudbal, odbojka, između dve vatre, odbojka na pesku (od 19. do 21. jula). Svi koordinatori iz gradova širom Srbije su obavešteni o svim detaljima i kada ekipe kreću za Beograd. SP Lasta AD Beograd obezbedila je prevoz učesnika. U ovoj kompaniji ove, kao i dugi niz godina, brinu se o sigurnom prevozu naših učesnika. 
Sva dodatna obavešenja možete dobiti na brojeve naših saradnika 064/8280-922 i 064/8280 940 ili na e-mail sim.sekretar@gmail.com.
Ispred Sportskog saveza Srbije manifestaciji će prisustvovati Dane Korica.

ODLIČAN UČINAK Atletičarima Srbije 20 medalja na Balkanijadi u Novom Pazaru

Reprezentativci Srbije osvojili su još sedam medalja, od kojih su četiri zlatne, jedna srebrna i dve bronzane, na Prvenstvu Balkana čiji je domaćin ovog vikenda bio Novi Pazar.

Posle trke na 800 metara, novu zlatnu medalju za domaćina osvojila je Amela Terzić koja je trijumfovala i na 1.500 metara vremenom četiri minuta i 19 sekundi.
- Zadovoljna sam još jednom pobedom koja će mi puno značiti za samopouzdanje pred Svetsko prvenstvo u Londonu. Ovog dana su bili i bolji uslovi za takmičenje i drago mi je što sam obradovala navijače u mom gradu - rekla je Terzićeva.
Prvak Balkana postao je i Branko Pauković koji je trijumfovao u bacanju koplja sa 75,82 metara, kao i Aleksandar Grnović koji je bio najbolji u desetoboju sa 7.225 bodova.
Četvrtu zlatnu medalju drugog dana nadmetanja Srbiji je donela muška štafeta 4 puta 400 metara u sastavu Bojanić, Garaj, Marković i Vukadinović.
Srebrnu medalju osvojila je Milica Gardašević u skoku u dalj sa 6,48 metara, dok su bronzane pripale još jednoj Novopazarki Teodori Simović u trci na 5.000 metara i Sanji Ristović u sedmoboju sa 4.518 bodova.
Reprezentacija Srbije je u ukupnom plasmanu zauzela drugo mesto sa 20 osvojenih medalja, tri manje od Rumunije, a jednom više od Grčke koja je bila treća.
Ispred Sportskog saveza Srbije, Balkanijadi je prisustvovao Dane Korica koji je ovom prilikom uručio medalje najboljima.


PODVIG PARAOLIMPIJACA Dimitrijeviću zlato i svetski rekord u bacanju čunja, Mitiću bronza

Paraolimpijac Srbije Željko Dimitrijević postao je prvak sveta u bacanju čunja i postavio novi svetski rekord na šampionatu u atletici koje se održava Londonu.
Dimitrijević je bacio čunj 31,99 metara i tako oborio svetski rekord. Uspeh Srbije je još veći pošto je Miloš Mitić bio treći i osvojio bronzanu medalju. Mitić je ostvario daljinu 29,06 metara.
Srbija sada ima tri medalje na prvenstvu, jer je u subotu Miloš Zarić osvojio zlato u bacanju koplja.
Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić čestitao je Dimitrijeviću i Mitiću na osvojenim medaljama.


"Apsolutna dominicija Srbije na svetu u paraolimpijskom bacanju čunja! Novi svetski rekord i osvojena zlatna svetska medalja našeg velikog šampiona Željka Dimitrijevića! Bronzana svetska medalja za našeg sjajnog Miloša Mitića! Svaka čast šampioni, čestitam vam ovaj uspeh vredan svakog poštovanja i divljenja!“, navodi se u čestitki Udovičića.


Udovičić: U "Karatašu" će opet stasavati šampioni 

Kamp "Karataš" je udaljen od Beograda 260 kilometara, ali to za mnogu decu ne predstavlja problem da se razvijaju u blizini Kladova. Važno je napomenuti i da je na njemu stasao olimpijski šampion u rvanju Davor Štefanek. Obilasku kampa su prisustvovali i predsednik Odbojkaškog saveza Srbije Zoran Gajić  državni sekretar za sport Predrag Peruničić i mr Nemanja Svjetličić ispred Sportskog saveza Srbije najmasovnije sportske organizacije na Balkanu.

- Neću pogrešiti ako kažem da smo svi nekad bili u ovom kampu. Mnogi vrhunski sportisti su ovde napravili prve korake i u tome je veličina "Karataša". Štefanek je ovde krenuo i to je samo potvrda kvaliteta. Srbija je za četiri godine osvojila skoro isto medalja kao za prethodnih 16 i veliku zaslugu za to ima sjajan rad sa mladima. Deca imaju sve što im je potrebno i želimo da "Karatašu" vratimo stari sjaj. Hoćemo da naši sportisti ne idu na pripreme u inostranstvo, kada imaju u našoj zelji sve što im je potrebno i da stvorimo nove šampione - rekao je ministar Vanja Udovičić.

Vidimo gde smo bili pre tri godine, ovo sad je potpuno druga priča. Ipak, ne stajemo sa radovima, menjamo parket u sali za borilačke veštine, dodatno modernizujemo spavaonice, kako bi deca imala sve što im je potrebno. Cilj nam je da se na taj način odužimo Štefaneku, ali i ostalim rvačima, džudistima, tekvondoistima... Do sada je uloženo 194 miliona dinara, dok će nas treća faza koštati 67 miliona. Ne možemo sve odjednom da finansiramo, zato radimo i etapno. Nećemo sada stati - završio je Udovičić.


Umor stigao sestre Moldovan, Srbija završila prvenstvo Evrope u kajaku i kanuu sa tri medalje 
Nakon što su sestre Moldovan, Nikolina i Olivera, zauzele osmo mesto u svom drugom finalu u kome su nastupile posle pauze kraće od tri sata nastupile, postalo je jasno da je Srbija učešće na prvenstvu Evrope u kajaku i kanuu u Plovdivu završila sa tri osvojene medalje.

Sestre Moldovan su u finalnoj trci na 200 metara zauzele osmo mesto rezultatom 38,092, što je za sekund i 565 hiljaditinki bilo slabije od vremena pobednica, Ukrajinki Marije Kičasove i Anastasije Horlove (36,527). Srebro je pripalo portugalskom tandemu Žoana Vaskonselos - Franciska Laja (36,777), a bronza Poljakinjama Dominiki Vlodarčkik i Kataržini Kolodziejčik (37,117). Nikolina i Olivera Moldovan su prethodno bile šeste u finalu na 500 metara, održanom uz izuzetno jaku kišu.

Medalje za Srbiju na ovom prvenstvu Evrope osvojili su najpre Marko Tomićević i Milenko Zorić, koji su do srebra stigli u trci na 1.000 metara, zatim je dvojac Dejan Pajić - Ervin Holpert bio drugi u finalnoj trci na dvostruko kraćoj distanci, a bronzu je osvojio Marko Dragosavljević u nadmetanju na 200 metara.


SVAKA ČAST Davor Štefanek najbolji rvač sveta za 2016.

Olimpijski šampion Davor Štefanek proglašen je za najuspešnijeg rvača u 2016. godini od strane Svetske rvačke federacije. Naš as je osvojio zlatnu medalju upravo prošle godine na Igrama u Rio de Žaneiru, u kategoriji do 66 kilograma grčko-rimskim stilom.

Nagrada će mu biti uručena 22. avgusta tokom Svetskog prvenstva u Parizu.

"Svaka čast Davore, čestitam ti titulu najboljeg rvača na svetu u 2016.godini! Ti si zaslužio i ovaj ulaz u anale svetskih sportskih velikana, šampione! Hvala ti za ponos i sreću koju donosiš našoj Srbiji!", čestitao je Štefaneku ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.


Dan dijaspore! - Univerzitet Singidunum

Učestvujte u projektima, na panelima, okruglom stolu, izložbama i takmičenju. Dan dijaspore je program ustanovljen 2016. godine od strane uglednih organizacija iz dijaspore i akademske zajednice Srbije, i proširen i na srpske zajednice u Regionu. Na Danu dijaspore učestvuju predstavnici matice i dijaspore, studenti i srednjoškolci dijaspore, regiona i Srbije, organizacije iz dijaspore, ambasadori, kao i najviši predstavnici Univerziteta Srbije. Ispred Sportskog saveza Srbije, Danu dijaspore je prisustvovao savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije Dane Korica.

Teme Dana dijaspore 2017. godine:
Veze matice i dijaspore: povezivanje i saradnja
Mlada dijaspora, obrazovanje, povratak i angažovanje
Srpski identitet u 21. veku
Srpski jezik i dijaspora
Dezinformacije o Srbiji – Kako vratiti dobro ime Srbije

Tokom Dana dijaspore održava se i prezentacija projekata TeslaTalk, projekata Studenica Foundation kao i drugih projekata razvijenih i podržanih od strane Dana dijaspore, čemu sledi završna svečanost i koktel na kraju Dana dijaspore.

Organizatori: 
Univerzitet Singidunum i Teslina naučna fondacija iz SAD-a i Teslina naučna fondacija Srbija uz podršku Fondacije Studenica SAD, Srpske nacionalne federacije SAD, Srpskog kulturno prosvetnog društva Prosvjeta Austrija, Organizacije srpskih studenata u inostranstvu, Matice iseljenika i drugih koji su dali podršku našem programu.


MINISTARSTVO OMLADINE I SPORTA
Ministar Vanja Udovičić
Čestitke za Vaš izbor na mesto Ministra omladine i sporta

Poštovani Ministre,
Želimo da Vam i ovim putem iskreno i od srca čestitamo izbor na mesto Ministra omladine i sporta u Vladi Republike Srbije.
Vaše postavljenje na ovo najviše mesto u sportu Srbije je dokaz da ste u proteklom periodu (koji je brzo prošao) radili veoma dobro i uspešno.
Stoga delimo veliko zadovoljstvo svih naših članica i sportista da i u ovom Vašem mandatu radimo uspešno i da zajedno pomognemo na najbolji način našem sportu i sportistima Srbije. 
Uz još jedne čestitke od srca Vas pozdravljamo i želimo Vam puno sreće, zdravlja i nastavak dobre saradnje.

U ime Sportskog saveza Srbije 
PREDSEDNIK
Aleksandar Šoštar


TEKVONDO ASOCIJACIJA SRBIJE

Predsedniku i 
Generalnom sekretaru

Poštovani prijatelji,

Želimo da Vam uputimo iskrene čestitke povodom velikog uspeha ostvarenom na Svetskom  prvenstvu koje je održano u Južnoj Koreji i osvojenim svetskim tronom naše zlatne devojke Milice Mandić i Vanje Stanković.

Dva zlata su osvojena zahvaljujući treneru Draganu Joviću kome je pripala čast da bude proglašen za najboljeg ženskog trenera na svetu.

Ovo je najveći uspeh naših devojaka do sada, još je vredniji jer je ostvaren u postojbini tekvondoa.

Čestitke upućujemo svim reprezentativcima, njihovim trenerima, sa željom da i ubuduće donose medalje sa svetskih takmičenja.


6. Međunarodni festival sportskog filma

Međunarodni festival sportskog filma po šesti put za redom održan je na Zlatiboru. Nagrade su dodeljene u Kongresnnom centru „Srbija“. Na festivalu je premijerno prikazan film „Džajić“ o Draganu Džajiću, legendarnoj fudbalskoj zvezdinoj zvezdi. Nagrade za životno delo, za zasluge u sportu dobili su Aleksandar Šoštar, Dragan Džajić, Mirza Delibašić (posthumno) i režiser Zdravko Šotra.
Takođe uručena su i posebna priznanja za Veselina Jevrosimovića i Atletski Savez Srbije a ove nagrade direktoru ASS Slobodanu Brankoviću, uručio je poznati atletičar Dane Korica, koji je član žirija festivala. Prisutne su pozdravili predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, predsednik Festivala Velizar Đerić i Nikolaj Parahovnik selektor festivala i osnivač festivala sportskog filma Atlant iz Rusije.


Vanredna skupština Sportskog saveza Vojvodine

U amfiteatru novosadskog Spensa, na vanrednoj sednici skupštine Sportskog saveza Vojvodine za predsednika je izabran Slobodan Boškan, dok je za generalnog sekretara izabran Mladen Stojšin. Sednici skupštine je ispred
pokrajinskog sekretarijata prisustvovao je Vladimir Batez a ispred Sportskog saveza Srbije mr Nemanja Svjetličić i Dane KoricaDelegacija Sportskog saveza Srbije u poseti Futogu

U Futogu  se nastavljaju radionice i druženja u okviru Atletskog kampa RTS-a. Deca iz dijaspore i ove godine imaju šta da vide i nauče, kada je u pitanju `kraljica sportova`. S lica mesta javlja se idejni tvorac ove manifestacije, naš kolega Stevan Kovačević. Njegovi sagovornici su legendarni atletičar i neumorni sportski radnik Dane Korica, zatim Dušan Gagić, direktor Poljoprivredne škole sa domom učenika u Futogu, kao i Mirko Vujaklija, generalni sekretar Saveza atletskih talenata Srbije.
Dane Korica od 16 časova drži poseban atletski kamp za one koji žele da se posvete atletici. To je samo deo sadržaja za danas, a popodne počinje i matematički kamp koji drže saradnici Matematičkog instituta u Beogradu.

Poseta Velikoj Plani

Delegacija Sportskog saveza Srbije u sastavu Slaven Radonić, Nemanja Svjetličić i Slobodan Hranisavljević su obavili radnu posetu Velikoj Plani. Tom prilikom su održali kraći sastanak sa predsednikom opštine Igorom Matkovićem i njegovim saradnicima na kome se razgovaralo o sportu u opštini Velika Plana.

Nakon toga održan je sastanak, koji je organizovan od strane Sportskog saveza Plane na kome je prisustvovalo preko 50 predstavnika sportskih organizacija opštine, gosti grada Pođarevca i predsednik i generalni sekretar sportskog saveza, Mile Matić i Đorđe Stefanović. Sastanak je protekao u radnoj atmosferi gde su predstavnici Sportskog saveza Srbije odgovarali na pitanja sportskih organizacija i Sportskog saveza Plana. 


Drugi po redu "Mali sajam sporta"

U Arilju 15.6.2017. godine Sportski savez Srbije i Sportski savez Arilja, uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, organizovao je akciju „Mali sajam sporta“ gde su učenici škola iz Arilja i lokalni klubovi prezentovali svoje aktivnosti. Sportski savez Srbije će tom prilikom poklonili školama lopte za fudbal, košarku i odbojku. Ovoj akciji prisustvovaće predsednik opštine Arilje i predsednik Aleksandar Šoštar 
sa saradnicima.
Ova manifestacija održala se u Sportskoj dvorani u Arilju sa početkom u 12 časova.

Manifestaciji su prisustvovali svi klubovi sa teritorije opštine Arilje, ispred opštine prisutne je pozdravio Velibor Stojadinović, ispred sportskog saveza Arilja generalni sekretar a ispred Sportskog saveza Srbije manifestaciji su prisustvovali predsednik Aleksandar Šoštar, mr Nemanja Svjetličić i Dane Korica.

Otvorena nova atletska staza u Šapcu

Dana 31.5.2017. godine u Šapcu je zvanično otvorena nova atletska staza od tartana sa 6 staza. Na postojećoj stazi uradjena je nova na kojoj je održano Školsko prvenstvo grada Šapca. Stazu je otvorio predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić uz prisustvo članova gradskih struktura i Sportskog saveza Šapca na čelu sa predsednikom Veselinom Vukovićem i generalnim sekretarom Dejanom Popovićem. 

Otvaranju nove staze prisustvovao je direktor Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković sa saveznim kapitenom Slobodanom Popovićem, 
zatim saradnicima Draganom Zarićem i Ivicom Možekom bivšim reprezentativcima Srbije i Jugoslavije. 

U ime Sportskog saveza Srbije govorio je dr Dane Korica koji je evocirao uspomene na takmičarske dane kada je na ovom stadionu 
postavio rekorde Jugoslavije na 2.000 metara.

Tada je Šabac bio centar atletike u Jugoslaviji a sa ovom novom stazom će opet postati atletski centar i šire. Korisnik staze biće atletski klubovi u Šapcu na čelu sa Borkom Antonićem, Biljanom Planko i Milisavom Stanojčićem kao i sva školska deca i škole u Šapcu.


Prvi po redu "Mali sajam sporta"

29. maja u aleksinačkoj hali sportova održan je prvi po redu “Mali Sajam Sporta”. Ovu veliku manifestaciju organizovali su Sportski savez Srbije, sportski savez opštine Aleksinac, opština Aleksinac, a sve pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Domaćini su se potrudili da ova svečanost ostane urezana u pamćenje svih mališana koji u njoj učestvovali ili došli da je posmatraju. U opštini Aleksinac su zainteresovani za ulaganje u sport i da rekreativnim i profesionalnim sportistima obezbede dobre uslove, a deci pruže što veći izbor sportova kojim mogu da se bave.

Mali sajam je održan u prelepoj atmosferi prepune dvorane u Aleksincu, a predstavio se najveći broj sportskih kolektiva iz ovog mesta. Sve štandove je obišao predsednik sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar sa predstavnicima grada.

Najzanimljivi deo ovog svojevrsnog spektakla činili su upravo oni za koje je on i namenjen, devojčice i dečaci koji se bave sportom. Posetiocima u dvorani, od kojih su najveći deo činili upravo njihovi roditelji, pokazali su deo od onoga što uče u svojim sportskim kolektivima i još jednom potvrdili da je to vreme potrošeno na pravi način.

Ovakvi događaji ne prave od dece šampione, ali ih na pravi način motivišu da uđu u sport i pravilno se razvijaju. Aleksinački “Mali sajam sporta” je prvi u nizu koji sledi I tek će se održavati širom Srbije a, završni će biti veliki Sajam Sporta 2017. I održaće se na beogradskom sajmištu u periodu od 24. do 26. novembra ove godine.


Mali Sajam Sporta u Aleksincu

29.05.2017. godine u opštini Aleksinac, odžeće se "Mali Sajam Sporta" i to prvi po redu. Ova manifestacija najavljuje Sajam Sporta 2017. koji se održava na beogradskom sajmu hala 1, u periodu od 24. do 26. novembra 2017. godine. 

Mali sajam sporta je u organizaciji Sportskog saveza Srbije, sportskog saveza opštine Aleksinac i opštine Aleksinac a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.


SPEKTAKL PRED 5.000 LJUDI: U Kikindi svečano otvorene Sportske igre mladih

Više od 5.000 posetilaca na tribinama otvorenih terena SC Jezero u Kikindi prisustvovalo je svečanom otvoreju četvrtih Sportskih igara mladih za Srbiju.

Igre, koje se održavaju pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, projekat su za decu i omladinu čiji je osnovni cilj promocija zdravog načina života i prijateljstva. Na početku programa prisutne su pozdravili Ivana Jovanović (predsednik Sportsih igara mladih Srbije), Željko Tanasković (predsednik Saveza za školski sport), Zdravko Marić (regionalni predsednik Sportskih igara mladih) i Pavle Markov (gradonačelnik Kikinde).

"Ponosni smo što su ove Igre za nekoliko godina postale jedan veliki brend. Posebno hvala i gradu Kikindi, koji je potvrdio da je grad sporta. Podatak da samo danas na terenima imamo preko 5.000 učesnika je pobeda lokalne samouprave i svih nas", deo je izlaganja predsednice Sportskih igara mladih Srbije Ivane Jovanović.

Željko Tanasković, legendarni odbojkaš, već dugo godina je uspešan na mestu prvog čoveka Saveza za školski sport Srbije, partnera ovih igara.

"Saradnja sa Sportskim igrama mladih je iz godine u godinu sve bolja. Pogledajte samo koliko dece je danas došlo i koliko su srećni što učestvuju, druže se i takmiče. Tako je i u drugim gradovima Srbije i ovo govori da je naša misija da što veći broj dece uključimo u razne vidove fizičke aktivnosti uspela. A kako se igre završavaju finalnim takmičenjem koje okuplja decu sa prostora bivše Jugoslavije, jako je bitno da mladi steknu nova prijateljstva u regionu i da se druže", istakao je Željko Tanasković, koji se posebno zahvalio i nastavnicima i profesorima.

Regionalni predsednik SIM Zdravko Marić zahvalio se svima u Srbiji koji su podržali igre.

"Posebno hvala dugujemo deci. U ovim igrama rezultat nije najbitniji, već je u prvom planu prijateljstvo i druženje. Projekat je bitan pre svega jer se odvija u zemljama Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, i samim tim spaja decu da steknu nove prijatelje", poručio je Zdravko Marić, čovek koji je osmislio manifestaciju koja spaja region.

Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde, pozdravio je zvanično paljenjem baklje, koju su nosili Vanja Radulaški (prvak Vojvodine u bacanju vorteksa) i Ognjen Ugrešić (prvak Vojvodine u trčanju na 60 metara).

"Poštovani sadašnji, bivši i budući šampioni, izuzetno mi je zadovoljstvo što mogu u ime grada Kikinde da vam se obratim i poželim dobrodošlicu. Prezadovoljan sam što je Kikinda odabrana da ovogodišnje Sportske igre mladih krenu iz našeg grada. Pre svega želim svima da kažem da je važnost ovakvih okupljanja, vođenje zdravog života. Druga najvažnija sporedna stvar u životu jeste sport i to je nešto što treba da vas drži do kraja života", deo je izlaganja gradonačelnika Markova.

Specijalni gosti na otvaranju Sportskih igara mladih bili su i Bogdan Obradović (potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije), Slobodan Branković (direktor Atletskog saveza Srbije), Miloš Milenković (menadžer međunarodnih programa OKS), Tihomir Gudić (izvršni direktor SIM), mr Nemanja Svjetličić (savetnik u Sportskom savezu Srbije), Bobana Berjan (pomoćnik direktora Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije), predstavnici lokalnih Sportskih školskih saveza i drugi.


MAJSKA NAGRADA SPORTSKOG SAVEZA SRBIJE

Najveće društveno priznanje u oblasti sporta, Majska nagrada, uručena je u subotu najboljima, među kojima je i Ana Joković, potpredsednica KSS zadužena za žensku košarku. Bivša reprezentativka je sa 37 godina najmlađa funkcionerka koja je dobila ovo prestižno priznanje.

Bivša reprezentativka Ana Joković ima velike zasluge za razvoj i neverovatne uspehe naše ženske košarke. Zajedno sa bivšim predsednikom KSS Draganom Đilasom i doskorašnjom selektorkom Marinom Maljković krenula je od početka i imala ogroman udeo u osvajanju zlata na Evropskom prvenstvu 2015. i olimpijske bronze u Riju 2016.

Na ceremoniji u Domu narodne Skupštine, u organizaciji Sportskog saveza Srbije, među laureatima od olimpijskih sportista su bili tekvondoistkinja Tijana Bogdanović, atletičar Mihail Dudaš, vaterpolista Duško Pijetlović, a kao trener Dragan Donević, koji niže uspehe sa našom reprezentativkom u streljaštvu Andreom Arsović.

Pored njih, nagrađeni su i Milorad Krivokapić, predsednik Vaterpolo saveza Srbije, Slobodan Branković, generalni sekretar Atletskog saveza Srbije, te Milorad Dokmanac, Neven Dondur, Laslo Šuranji, Saida Bukvić, Igor Kovačić, Odbojkaški klub Vojvodina.

MAJSKE NAGRADE 2017.

Sportista u olimpijskom sportu: Tijana Bogdanović, Mihail Dudaš, Duško Pijetlović

Sportski funkcioner: Ana Joković, Milorad Krivokapić, Slobodan Branković

Sportski stručnjak: Dragan Donević, Milorad Dokmanac, Neven Dondur

Sportista invalid: Laslo Šuranji

Sportista u neolimpijskoj disciplini: Saida Bukvić, Igor Kovačić

Sportska organizacija: OK Vojvodina

Teritorijalni sportski savez: Inđija i Zaječar

Granski sportski savez: Vazduhoplovni savez i Rvački savez

Pedagoški radnik: Milan Pašić

Životno delo: Velizar Đerić, Miomir Mrvaljević, Velimir Aleksić, Branislav Simić, Đorđe Perišić


Sportski savez Srbije uz Vučića i Udovičića čestita paraolimpijscima

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić čestitao je srpskim paraolimpijskim stonoteniserima, koji su osvojili bronzanu medalju na Svetskom ekipnom prvenstvu u Bratislavi.

U subotu je u Bratislavi osvojena još jedna medalja za Srbiju - Mitar Palikuća, Darko Babić i Budimir Malešić pridružili su se našim zlatnim stonoteniserkama na podijumu Svetskog prvenstva u Bratislavi, naveo je premijer.

"Uz najiskrenije čestitke, želim vam da i na narednim takmičenjima postižete ovako dobre rezultate", istakao je u čestitki predsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić takođe je čestitao muškoj ekipi Srbije, koja je osvojila bronzanu medalju na ekipnom prvenstvu sveta u stonom tenisu za osobe sa invaliditetom u Bratislavi.

"Svetska bronzana medalja za Mitra, Darka i Budimira je još jedna potvrda u nizu da Srbija ima jedan od najboljih svetskih paraolimijskih timova! Svaka čast šampioni na ovom sjajnom uspehu!", navodi se u čestitki ministra Udovičića.


Poseta delegacije Sportskog saveza Srbije Somboru

Sportski savez grada Sombora organizovao je u „Sokolskom domu“ radni sastanak kome su prisustvovali predstavnici somborskih klubova, sportski radnici iz okolnih opština i predstavnici Sportskog saveza Srbije. Ukupno je bilo prisutno oko 50 sportskih stručnjaka. 


Tema sastanka je bila programsko finansiranje, primena novih zakonskih propisa, korišćenje novih obrazaca a najviše se vremena posvetilo odgovorima na pitanja prisutnih u okviru ove teme.

Zaključak je da je ovakva vrsta susreta veoma korisna i da na najbolji način doprinosi usklađivanju rada sportskih organizacija sa Zakonom o sportu i podzakonskim aktima.

Domaćine su predstavljali Antonia Nađ Kosanović, član Gradskog veća za sport i omladinu, Sportski savez grada Sombora Miloš Aleksić, potpredsednik a goste iz Sportskog saveza Srbije Slaven Radonić i Slobodan Hranisavljević.


Održana 14. po redu memorijalna trka “General Svetomir Đukić”

Četrnaesta po redu atletska memorijalna trka General Svetomir Đukić održana je danas u Kosjeriću. Prethodno su u rodnom selu Ražani, na grob generala Đukića venac položili su Dušan Đukić, sin Generala Đukića, Dane Korica ispred Sportskog saveza Srbije I Ljubiša Đokić ispred Opštine Kosjerić.

Održano je 25 trka učenika osnovnih i srednjih škola kao i trka seniora na 4000m.

Svetomir Đukić se smatra osnivačem našeg olimpijskog pokreta. Bio je prvi direktor Srpskog olimpijskog kluba osnovanog 10. februara (23. po novom kalendaru) 1910. godine i vođa prve olimpijske delegacije Srbije na V letnjim olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. godine). Na Kongresu u

Stokholmu postao je član Međunarodnog olimpijskog komiteta i to ostao do 1948. godine, kada se svojevoljno povukao. Na osnivačkoj sednici Jugoslovenskog olimpijskog odbora 1919. godine izabran je za potpredsednika i u toj funkciji bio vođa olimpijskih timova Jugoslavije na Igrama u Antverpenu 1920, Parizu 1924, Amsterdamu 1928. i Berlinu 1936. godine, a jedan je od inicijatora kandidovanja Kraljevine Jugoslavije, odnosno Beograda za domaćina sesije MOK 1938-1939. godine i XIV letnjih olimpijskih igara 1948. godine.

Svetomir Đukić bio je nosilac mnogih najviših vojnih odlikovanja i priznanja.


KATEDRA 
Da nam sport bude zdrav

Protekla dva dana, “Visoka sportska i zdravstvena škola” iz Beograda, koja ove godine obeležava dve decenije postojanja, uspešno je sprovela Drugu međunarodnu konferenciju pod nazivom - “Sport, rekreacija i zdravlje”.

Na poziv direktorke škole, dr Snežane Lazarević, u diskusiji su učestvovali stručnjaci iz Srbije, Italije, Slovenije, Bugarske, Makedonije, Republike Srpske i Hrvatske.Gradski sekretar za sport i omladinu Beograda, mr Zoran Jovanović održao je zanimljivo predavanje na temu organizacije velikih takmičenja na primeru Univerzijade 2009, gde je u zaključku izneo važnost ljudi: „Kada unosite sebe u projekat birajte tim, kvalitetne, obrazovane, dobre i pametne ljude.“ Predavanje je završio citatom Alberta Ajnštajna: „Čovek sa maštom uvek je moćniji od čoveka sa činjenicama.“

Prisutnima se obratio i član veća Opštine Čukarica, Zoran Adamović koji je istakao da Opština Čukarica upravo želi da bude prepoznatljiva po razvoju sportsko –edukativnih programa i da je to jedan od bitnih ciljeva ove opštine. Savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije, dr Dane Korica naglasio je da znanja u sportu nikada nije dovoljno, jer je to oblast koja se brzo menja i razvija zbog čega Sportski savez Srbije podržava naučne konferencije u ovoj oblasti i rad visokoobrazovnih ustanova.Prvi deo diskusije završen je predavanjem dekana Trenerskog fakulteta Nacionalne sportske akademije „Vasil Levski“ iz Bugarske, prof. dr Krasimir Petkova koji je govorio o ličnosti trenera, posebno u mačevanju apostrofirajući osobine savremenog trenera, za buduće studente - da budu visokoobrazovani, inteligentni, da vole sport i da imaju srce.


Rvački savez Srbije

Kristijan Fris šampion Evrope! 
Aleksandar Maksimović osvojio bronzanu medalju.
Upućujemo iskrene čestitke.


Karate federacija Srbije

Na 52. Prvenstvu Evrope za seniore, koje se održavalo od 04. do 07. maja 2017. godine u Kočaeliju, Turska, članovi reprezentacije Srbije su osvojili jednu zlatnu medalju – Preković Jovana, jednu srebrnu – Antić Marko i dve bronzane – Cvrkota Sanja i Bitević Slobodan i u generalnom plasmanu zauzeli odlično šesto mesto .
Upućujemo iskrene čestitke.


Veslački savez Srbije

Dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik osvojio srebro, a skifista Marko Marjanović bronzu na Svetskom kupu, koji je u nedelju, 7. maja 2017, završen na Savskom jezeru.
Upućujemo iskrene čestitke.


Sportski savez Srbije u poseti Prokuplju
Juče je delegacija Sportskog saveza Srbije posetila opštinu Prokuplje. Delegaciju su činili Aleksandr Šoštar, predsednik Sportskog saveza Srbije, mr Nemanja Svjetličić savetnik i prof Nenad Đurđević. Sastanak se održao sa predsednikom opštine, predsednikom skupštine opštine, predsednikom teritorijalnog sportskog saveza i većnikom za sport.
Poštovani,

Obaveštavamo Vas da će se sednica Upravnog odbora Sportskog saveza Srbije održati
u utorak 09. Maja 2017. godine u Beogradu, sala hotela Union,  Kosovska 11, sa početkom u 14 sati.
SPORTSKI  ŽURNAL
Glavni i odgovorni urednik Predrag Sarić

Poštovani, Ovim putem u ime Sportskog saveza Srbije upućujemo Vam i Vašim saradnicima iskreno saučešće povodom smrti Vašeg izuzetnog novinara i sportiste Gospodina Zorana Petrovića. 
G-din. Zoran Petrović je svojim natpisima u Vašem cenjenom sportskom listu dorpineo velikoj afirmaciji Žurnala i njegove rubrike o odbojci, koje je najviše voleo i poznavao.  
Upućujemo iskreno saučešće Zoranovoj porodici na velikom gubitnu i žalosti.

Predsednik Sportskog saveza Srbije
 
Aleksandar Šoštar sa saradnicima

DžUDO SAVEZ SRBIJE
Poštovani i dragi prijatelji,
Veoma smo obradovani velikim uspehom koji je ostvario Vaš reprezentitvac Aleksandar Kukolj na Prevenstvu Evrope u Poljskoj, gde je na inpresivan način osvojio zlatnu medalju. Pored medalja je i prvi džudista iz naše zemlje na Krovu sveta u ovoj disciplini. 
Velike čestitke upućujemo Aleksandu Kukolju, treneru Srećku Mrvaljeviću i prvom treneru Jožefu Balintu, kao i porodici zlatnog Aleksandra. 
Posebne zasluge pripadaju G-dinu Ivanu Todorovu, koji je uložio i ulaže veliki napor da obezbedi sve uslove za razvoj i napredak ovog sporta. 
Svima u Savezu upćujemo iskrene čestitke.

30. Beogradski maraton - Susret rekordera
Na 30. Beogradskom maratonu kao gost prisutan je bio četvorostruki olimpijski pobednik na 5.000 i 10.000 metara Finac Lasse Viren. Na njegovo insistiranje upriličen je sastanak sa našim rekorderom Danetom Koricom, koji se više puta takmičio rame uz rame sa Lasse Virenom. Sastanak je dugo potrajao dok su se dva šampiona i rekordera prisećali prošlosti i zajedničkih rezultata na mnogim takmičenjima. Posebno su se prisetili lepih uspomena sa prvenstva Evrope u Finskoj 71. godine kada su zajedno nastupali na 5.000 metara. Druženje su završili u prestižnom restoranu skadarlijske četvrti. Lasse Viren i ovoga puta odlazi sa lepim uspomenama iz Beograda sa 30. jubilarnog beogradskom maratona.


"Sport u škole" Sportski savez Zaječara
Sportski savez grada Zaječara je u okviru svog programa "Sport u škole" radno angažovao osam profesora fizičkog vaspitanja do kraja kalendarske godine, koji su raspodeljeni u 11 osnovnih škola sa teritorije grada Zaječara. Oni će do kraja 2017. godine raditi kao pomoć učiteljima u izvođenju dva časa nastave fizičkog vaspitanja od 1. do 4. razreda. Za preostali treći čas, Sportski savez grada Zaječara konkurisao je kod filijale Nacionalne službe zapošljavanja, preko programa javnih radova, na kojima će biti angažovano još četiri profesora fizičkog vaspitanja na period od 4 meseca. Dodeljena oprema biće upravo najviše od koristi profesorima i koordinatorima Sportskog saveza grada Zaječara, koji će je koristiti za rad sa decom predškolskog i školskog uzrasta. Ispred ministarstva sastanku je prisustvovao državni sekretar Predrag Peruničić a ispred Sportskog saveza Srbije mr Nemanja Svjetličić i Dane Korica.


Uspešno završen Svetski kup u preciznom sletanju paraglajderom u Vršcu
Poštovani, 

Vikend za nama je obeležilo održavanje takmičenja za Svetski kup u preciznom sletanju paraglajderom u Vršcu na kojem je učestovalo 111 pilota iz 20 zemalja. Srpski piloti su u ovako jakoj konkurenciji uspeli da osvoje medalje u sve tri kategorije. 

Želimo Želimo ovom prilikom da vam se zahvalimo na podršci koju je Sportski savez Srbije pružio Vazduhoplovnom savezu Srbije prilikom organizacije ovog takmičenja. Nadamo se da slike koje su prethodnih dana zabeležene u Vršcu govore koliko je zajedničnog rada uloženo da naša zemlja postane svetski poznata paraglajding destinacija. Poverenje koje su nam ukazali veoma brojni timovi koji su došli iz dalekih zemalja poput Indonezije, Koreje, Japana, Kanade, govore i o kvalitetu organizacije i kvalitetu terena koje Srbija ima. Na takmičenju su učestvovali i takmičari sa Kosova*, ali nije bilo nikakvih problema niti incidenata. 

Svečanom otvaranju takmičenja prisustovali su predstavnici opštine Vršac, ambasade Indonezije i organizacije Svetskog kupa u preciznom sletanju paraglajderom, a posebna nam je čas bila što je ovo takmičenje zvanično proglasio otvorenim g. Nemanja Svjetličić. 

O nivou konkurencije na ovom takmičenju govori i podatak da je pred kraj nadmetanja, čak šest pilota bilo na prvom mestu. Nakon razigravanja, dva srpska takmičara - Jovan Novak i Ivan Pavlov podelili su prvo mesto u ukupnoj konkurenciji. Naša ekipa je podelila prvo mesto sa indonežanskim timom, dok je naša takmičarka Milica Marinković u ženskoj konkurenciji podelila srebro sa koleginicom iz Indonezije. 
Za potrebe ovog takmičenja, VSS je sa gradom Vršcem radio na proširenju poletišta i sređivanju puta do starta, pa će ova infrastruktura biti od značaja i za buduća takmičenja u obe paraglajding discipline. 
Nadamo se da ćemo sa Sportskim savezom Srbije i u budućnosti zajednički raditi na sprovođenju ovako uspešnih projekata.

SPORAZUM O SARADNjI
Zaključen dana 06.04.2017.godine između:

Sportskog saveza Srbije sa sedištem u Beogradu , ul.Makedonska br.28/2 , koji zastupa predsednik saveza gospodin Aleksandar Šoštar ( u daljem tekstu SSS) Omladinskog Saveza Srbije sa sedištem u Beogradu ul. Riječka br.11 koji zastupa predsednik saveza gospodin Hadži Strahinja Stojković, (u daljem tekstu OSS), Sporazum se potpisuje radi saradnje i partnerstva SSS i OSS na projektima i programima koji su od zajedničkog interesa. Zajednički programi, projekti i aktivnosti koje budu sprovodili SSS i OSS biće u potpunosti u skladu sa Strategijom razvoja sporta u Republici Srbiji i Nacionalnom strategijom za mlade Republike Srbije, kao i sa drugim strateškim dokumentima. Sporazum o saradnji potpisan je na neodrđeno vreme, i može sporazumno biti raskinut.

Letnji festival zdravlja
Danas je u Domu Omladine počeo letnji festival zdravlja. Sportski savez Srbije je i ove godine ponosni pokrovitelj, koji je za ovu godinu i za izuzetnu saradnju sa organizatorima dobio plaketu i zahvalnicu. Festivalu je ispred Sportskog saveza Srbije prisustvovao Dane Korica koji je i primio ove nagrade. Na festivalu sće biti preko 80 izlagača koji su pripremili besplatne preglede i vaučere. Festival zdravlja se održava po 15. jubilarni put.


Sportski savez Srbije u poseti Inđiji
Delegacija Sportskog saveza Srbije u sastavu Aleksandar Šoštar, predsednik, mr Nemanja Svjetličić i Dane Korica su posetili opštinu Inđija i tom prilikom održali sastanak sa predsednikom opšine Vladimirom Gakogm, pomoćnikom predsednika opštine, predsednikom i generalnim sekretarom Sportskog saveza Inđije. 

Nakon sastanka zaključsi su da Sportski savez Iđije funkcioniše besprekorno i uz potpunu podršku predsednika opštine.


Sportski savez Srbije izdao 3 publikacije
Sportski savez Srbije je u hotelu UNION održao konferencija za štampu povodom izdavanja 3 nove publikacije i to: Pregled kategorisanih vrhunskih sportista za 2017. godinu na osnovu rezultata iz 2016. godine, Rezultati sportista Srbije - godišnji pregled 2016. i kalendar međunarodnih sportskih takmičenja za 2017. godinu.

Sportski savez Srbije je kao i do sada u saradnji sa Zavodom za sport i medicinu sporta Republike Sribe, Olimpijskim komitetom i Paraolimpijskim komitetom, Granskim sportskim savezima a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta, izdao ove tri veoma važne i korisne publikacije, koje će uskoro biti postavljena na našem sajtu u elektronskom formatu.


Sportski savez Srbije posetio Preševo
Delegacija Sportskog saveza Srbije je posetila opštinu Preševo. Ispred Sportskog saveza Srbije sastanku sa predsednicom opštine Preševo i predstavnicima Sportskog saveza Preševo prisustvovali su mr Nemanja Svjetličić, Slobodan Hranisavljević i Dane Korica. Na sastanku se razgovaralo o novom Zakonu o sportu, pravilnicima o finansiranju sporta na lokalu i usaglašavanju statuta Sportskog saveza Preševa.Udovičić dodelio stipendije
Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić dodelio je danas na Kalemegdanu ugovore o stipendiranju vrhunskim sportistima i stipendistima Fonda za mlade talente sa Univerziteta u Beogradu. On je čestitao mladim studentima i sportistima i istakao da su ove stipendije rezultat njihovog znanja, truda, zalaganja i posvećenosti.

,,Ove godine povećali smo broj stipendija za studije u Republici Srbiji, ovakvim odlukama želimo da pokažemo da država brine o obrazovanju i ulaže u mlade koji su intelektualna elita ove zemlje“, rekao je Udovičić.
Ministar Udovičić istakao je da je znanje mladih stipendista najprestižniji brend Srbije, a svako od njih pojedinačno najbolji je ambasador svoje zemlje. 
"Država ceni i prepoznaje vaš trud i rad i želi da promoviše najkvalitetnije mlade ljude u Srbiji. Budite pobednici, pobedite svoje granice“, kazao je ministar omladine i sporta koji je i predsednik Fonda za mlade talente.

Pobeda sporta, vizije i prijateljstva - otvoren atletski stadion u Novom Pazaru
Novi Pazar je zvaničnim otvaranjem atletskog stadiona na Hadžetu, danas položio  ispit u  sportskom ali i u organizacionom pogledu. Hiljade  ljudi na samom stadionu i par hiljada ljudi ispred  zdanja, a svi okupljeni  u želji da proprate taj dugo očekivani momenat, otvaranje objekta. Nepregledna reka posetilaca, brojni gosti iz zemlje i sveta, saradnici i prijatelji iz sveta politike, sporta, kulture, obrazovanja, samo su deo slikovitog mozaika prikazanog na Hadžetu. Otvaranju stadiona su prisustvovali i ostali ministri u Vladi Srbije, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović, narodni poslanici Nikola Jolović i Muamer Bačevac, direktor Atletskog saveza Slobodan Branković  i mnogi drugi. Ispred Sportskog saveza Srbije ovoj manifestaciji su prisustvovali mr Nemanja Svjetličić i dr Dane Korica.
Domaćinskom obraćanju gradonačelnika Novog Pazara  Nihata Biševca, koji je u svom kratkom ali emotivnom govoru potvrdio da posetioci na stadionu dele istu emociju, prethodilo je podsećanje da je prvi čovek grada važna karika u lancu uspešne sportske istorije.  Sam Biševac je ponovio da je u izgradnju stadiona uloženo mnogo novca,  ali i  truda i vere da naš grad ovakvo zdanje zaslužuje.

„Naš atletski stadion je najlepši objekat ovakve vrste ne samo u Srbiji, već na Balkanu, a za to treba odati priznanje svim prijateljima grada koji su učestrvovali u realiuzaciji  ideje i ostvarenja sna generacija sportista kod nas. Siguran sam da će stopama uspešnih atletičara, odbojkaša i drugih sportista krenuti mladje generacije. Zahvalnost dugujemo svima koji su se trudili da nezaboravna slika krene iz atletskog Novog  Pazara, a pre svih to su ministar Rasim Ljajić  i premijer Aleksandar Vučić. Udruženim snagama sa  Vladom Srbije ispunili smo još jedno obećanje koje smo dali. Život našig građana uz podršku prijatelja  biće bolji i lepši“, kazao je Biševac.

O Vanji Udovičiću svi poznavaoci prilika u svetskom vaterpolu zanaju mnogo. Ostaće zabeleženo i to da je Ministarstvo omladine i sporta, na čijem je čelu,  pomoglo izgradnju atletskog stadiona u Novom Pazaru.

„Ponosan sam, ovo je najmoderniji stadion u Evropi u čiju smo izgradnju svi skupa ulagali snagu i verovali da ćemo uspeti. Tako pune dve godine. Danas smo pokazali da za sport nema prepreka i da zarad mladosti i zdravog života u planiranju i radu nema granica, da je moguće brdo pretvoriti u predivan sportski teren. Biće vaš grad ne samo atletski centar naše zemlje nego sportski centar uopšte, a rezultate sportista, kao i svih drugih uspešnih ljudi lako je izmeriti. Siguran sam da ćete  na ovom stadionu mnogo puta ujediniti region, kako samo vi umete“, poručio je Udovičić.

Inicijativa da atletski stadion  bude sagrađen baš u Novom Pazar potekla je kako je na skupu rečeno „ od čoveka koji iznad svega voli sport i svoj grad, i zalaže se za prezentaciju rezultata svih uspešnih ljudi“, potpredsenika Vlade Srbije Rasima Ljajića.

„Bilo je onih koji su sputavali, nisu verovali, prozival nas  i vezivali naše aktivnosti za politiku. Danas smo pokazali da je stadion na Hadžetu realnost, najbolja atletska realnost na čitavom kontinentu i da iza svake izgovrene reči stojimo.  Radimo i radićemo sve u interesu mladih, koji treba da se bave sportom i da budu primer generacijama koje dolaze, promoteri čitavog grada. Stvaranje talenata, novi rezultati, velika takmičenja i prijateljski susreti samo su neki u moru razloga zašto nam treba atletski stadion“, kazao je Ljajić , poručivši da je pristojnost pobedila i da je „atletski stadion vlasništvo svih Novopazaraca ali i naših suseda i zajedničkog napora da izgradimo još blistaviju sportsku budućnost“.

A da još  jedna divna priča o Novom Pazaru  brzinom svetlosti krene u etar, svojevremeno je aminovao premijer Srbije Aleksandar Vučić. Što je najvažnije, a to je premijer i obelodanio, biće još investicija u Novi  Pazar. Što se atletskog stadiona tiče, za opremanje objekta Vlada je već obezbedila 80 miliona dinara. Uz to, 29. Marta u grad, za opremanje Dijagnostičkog centra stiže oprema vredna 3 miliona eura.

„Srećan sam što sam i danas u Novom Pazaru video da dobri ljudi ne prave loše razlike među sobom. Ljudi se dele na one koji su sposobni i na one koji to nisu. Atletski stadion je samo deo naših planova. Predstoji nam izgradnja autoputa preko Pešteri,  dopremanje opreme za Dijagnostički centar i  mnogo toga još. Želimo da izgradimo i auto put Požega –Užice – Kotroman – Višegrad –Sarajevo, čime ćemo sve vas povezati i  sa Beogradom i sa Sarajevom“,  rekao je Vučić u Novom Pazaru. On je poručio da zemlji Srbiji treba politika zajedništva, rada, novih fabrika, škola i bolnica, a mladim sportistima  poželeo  da ostvare još mnogo  svojih snova i pronesu slavu grada i države koju predstavljaju.

Ideju otvaranja atletskog stadiona u Novom Pazaru pozdavili su i najuspešniji atletičari Srbije, članovi AK Novi Pazar predvođeni Amelom Terzić, zatim Asmir Kolašinac, te igrači i uprava Odbojkaškog kluba Novi Pazar ,osvajači Kupa Srbije za 2017. godinu. Nakon ceremonije otvaranja upriličen je kros za učenike osnovnih škola.


IZVEŠTAJ SA PRIJEMA DELEGACIJE OPŠTINE BEČEJ
Delegacija opštine Bečej u sastavu Hegediš Endro, predsednik Sportskog saveza, Marijana Lovrić, podpredsednica opštine Bečej, Dubravka Kovačev, načelnik odelenja za pravne poslove i Dejan Terzić, član opštinskog veća za omladinu i sport, 14.marta 2017.godine /10:00 časova/ posetila je Sportski savez Srbije.
Teme susreta i razgovora odnosile su se na pojašnjenje primene Zakona o sportu i Pravilnika o odobravanju i finansiranju programa preko kojih se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta na nivou lokalne samouprave. Naravno, tokom razgovora bliže je pojašnjena izrada i primena Pravilnika o kategorizaciji sportskih organizacija na nivou opštine Bečej. 
Opšti zaključak bio bi da je na nivou opštine Bečej saradnja lokalne samouprave i teritorijalnog sportskog saveza više nego dobra i da lokalna samouprava shvata programe sporta kao nužnu potrebu građana i veliku ženju da se sistem sporta uredi po najvišim standardima i u skladu sa svim zakonskim propisima.
Osnovne poteškoće odnosile su se na razvoj i finansiranje školskog sporta kao i na finansiranje razvijenijih sportskih organizacija koji se sa puno poteškoća mogu dalje razvijati a da se ispoštuje zakonsko ograničenje „jedna sportska organizacija maksimum 20% ukupnog budžeta“.
Delegaciju primio i razgovor vodio Miodrag Šebek, stručni savetnik SS Srbije.


Međunarodni Beli Kros na terenima Zavoda za sport i medicinu sport RS

Beogradski Košutnjak je 50. put po redu domaćin međunarodnog trkačkog takmičenja Beli Kros. Jubilarni 50. Međunarodni Beli Kros održaće se u nedelju, 12. februara 2017. godine u Beogradu, sa početkom od 10 časova i 30 minuta. Beli Kros predstavlja tradicionalnu manifestaciju koja se gotovo već 50 godina održava zimi, najčešće na snegom pokrivenim terenima  u beogradskom izletištu Košutnjak, na terenima I Nacionalnog trening centra Zavoda za sport i medicinu sporta RS, odakle je kros i dobio naziv. Na Kongresu Evropske atletske asocijacije (EAA), 18. oktobra 2006, Beli kros je dobio status "permit" takmičenja EAA, čime je ušao u program takmičenja EAA, ali i prihvatio uslove propisane za takmičenja ovog programa.

Ovogodišnji Beli Kros održaće se na Atletskom stadionu i drugim otvorenim terenima Zavoda za sport i medicine sporta RS, na stazi dužine 1000 metara, a u skladu sa pravilama Atletskog saveza Srbije (ASS) i Evropske Atletske Asocijacije (EAA). Programom Belog Krosa predviđeno je održavanje sledećih trka: Trka vojske i policija na 1000 m; Trka pionirki na 1000 m; Trka pionira na 1000 m; Trka juniora na 4000 m; Trka juniorki i seniorki na 3000 m; Trka seniora na 6000 m i Trka zadovoljstva na 1000 m. Pravo učešća na Belom krosu imaće svi zainteresovani u sledećim kategorijama: Juniori, Juniorke, Pioniri, Pionirke, Seniori, Seniorke, Vojska i policija, odnosno sve uzrasne kategorije, od najmlađih do najstarijih, ukuljučujući rekreativce i veterane.


20. ROĐENDAN SSOŽ 3. MART 2017. GODINE

3. marta 2017. godine u velikoj sali SO Žitište, Sportski savez opštine Žitište proslavio je svoj dvadeseti rođendan. Svečanosti su, pored velikog broja sportista i sportskih radnika, mnogobrojnih građana, prisustvovali i čelnici Lokalne samouprave, odbornici, članovi veća Opštine Žitište. Proslavi manifestacije prisustvovala je naša sugrađanka, pokrajinski poslanik mr Svetlana Babić i načelnica Srednjobanatskog okruga Snežana Vučurević.

Posebnu čast ukazali su nam, naši uvek dragi gosti zamenik pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Ljubomir Stanisavljev, pomoćnik pokrajinskog sekretara Aranka Binder, prestavnik Sportskog saveza Srbije Lazar Pilipović, potpredsednik Kik boks saveza Srbije Miodrag Jotić, generalni Sekretar Sportskog saveza Vojvodine Mladen Stojšin, direktor Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta dr Danijel Župić, predstavnik Sportske akademije Beograd Zoran Jerković, pomoćnik gradonačelnika grada Zrenjanina Simo Salapura i predstavnik Saveza za školski sport Vojvodine Jovan Lekić.
Kao i svake godine od osnivanja Saveza na ovaj dan dodeljuju se priznanja za uspešan rad i rezultate rada najuspešnijim pojedincima i sportskim organizacijama, a to su:

ZA DOPRINOS RAZVOJU SPORTA NA TERITORIJI OPŠTINE ŽITIŠTE:
 Mirko Vučurević
SPORTSKE NADE: Teodora Đurđević, Klub borilačkih sportova „Spartanac“ Žitište i Tomislav Stevanović, Džudo klub „Banat“ Žitište.
DUGOGODIŠNjI AMATERSKI RAD U SPORTU: Mile Vuković iz Banatskog Karađorđeva, Domjan Pal iz Novog Itebeja i Dragiša Grujić iz Hetina.
JUBILEJ SU OBELEŽILI: FK „Omladinac“ Ravni Topolovac, 70 godina rada, KBS „Spartanac“, 5 godina rada, USR „Karaš“ Čestereg, 20 godina rada, USR „Šaran“ Srpski Itebej, 20 godina rada, USR „Begejski Lokvanj“ Žitište, 10 godina rada i USR „Figura“ Novi Itebej, 10 godina rada.
ZA RAZVOJ ŠKOLSKOG SPORTA: Svetlana Perović, OŠ „Nikola Tesla“ B. Karađorđevo 
ZA RAZVOJ REKREATIVNOG SPORTA: Udruženje žena „Vidovdan“ Banatsko Karađorđevo
DUGOGODIŠNjA USPEŠNA SARADNjA: Biljana Pušara iz Međe
NAJUSPEŠNIJI SPORTSKI SUDIJA: Milisav Jovanović iz Ravnog Topolovca
NAJUSPEŠNIJA SPORTSKA ORGANIZACIJA: OFK „Begej“ iz Žitišta
NAJUSPEŠNIJI SPORTISTA: Slobodan Boća Grbić – fudbaler iz Žitišta
NAJUSPEŠNIJA SPORTISTKINjA: Milana Rajlić – odbojkašica iz Ravnog Topolovca 

Priznanja su dobili i članovi organa upravljanja SSOŽ za prethodnih dvadeset godina: Juhas Šandor, Milan Plećaš, Jene Lazar, Mihajlo Grujić, Milenko Čolić, Ratko Kušić, dr Ivan Lukić, Milan Stojaković, Jon Kitaresku, Žarko Denda, Dušan Kordić, Milan Sekradžija, Dušan Milićev, Obrad Stanović, Snežana Ćinezan, dr Anelija Rošu, Nikola Pešut, Duško Kočalka, Zoran Kasalović, mr Svetlana Babić, Robert Kočiš, Marko Gligić, Maja Grujić, Dragan Jarić, Milan Zorić, Milorad Milaković, Ištvan Mesaroš, Igor Adžaip, Milenko Pavić, Dejan Melar i Danijela Markov.

STRELjAČKI SAVEZ SRBIJE

Poštovani i dragi sportski prijatelji,

Ovim pismom želimo Vam čestitati na velikom uspehu koji su ostvarili Vaši sportisti na Prvenstvu Evrope u Mariboru.

Rezultati svih strelaca i osvajanje 10 medalja govori da su strelci naša velesila u Evropi i Svetu.

Svetski rekord Zorane Arunović je pravi pokazatelj da imamo šampione za velika takmičenja.

Čestitamo još jednom svim strelcima, rukovodstvu saveza i stručnjacima na čelu sa direktorom Srećkom Pejovićem koji su pripremali strelce za ovo izuzetno veliko takmičenje. 

Svi strelci seniori zaslužuju iskrene čestitke i juniori koji su pred Evropsko prvenstvo osvojili tri medalje.

U ime Sportskog saveza Srbije,

SAVETNIK                   PREDSEDNIK
Dr Dane Korica            Aleksandar Šoštar


TERITORIJALNIM SPORTSKIM SAVEZIMA
Poštovani/a, 

Zadovoljstvo nam je da Vas pozovemo na okrugli sto: Finansiranje programa u oblasti sporta u jedinicama lokalne samouprave, koji će se održati 15. marta 2017. godine sa početkom u 13.00 časova u Užicu u zgradi gradske uprave Užica (ulica: Dimitrija Tucovića 52) koji zajednički organizuju Ministarstvo omladine i sporta, Stalna konferencija gradova i opština i Sportski savez Srbije, a uz podršku Švajcarske agencije za razvoj (SDC) i projekta „Institucionalna podrška SKGO-faza 2“. 

Potrebno je da sastanku prisustvuju predsednik i generalni sekretar teritorijalnog sportskog saveza.

Na skupu ćemo govoriti o novom Zakonu o sportu (Službeni glasnik RS, broj 10/16) kao i o Pravilniku o odboravanju i finasiranju programa kojim se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta (Službeni glasnik RS, broj 64/16). Takođe učesnicima će biti predstavljen Model pravilnika o odobravanju i finansiranju programa kojima se zadovoljavaju potrebe i interesi građana u oblasi sporta u jedinici lokalne samouprave, kao i Model pravilnika o kategorizaciji sportskih organizacija, a koje su zajednički pripremili Stalna konferencija gradova i opština i Ministarstvo omladine i sporta. 

Svim učesnicima će biti podeljen Priručnik za finansiranje programa u oblasti sporta u jedinicama lokalne samouprave koji ima za cilj da pruži odgovore na najvažnija pitanja koja se pojavljuju u praksi u vezi sa finansiranjem učesnika u sistemu sporta u jedinici lokalne samouprave.

Molimo Vas da prijavu pošaljete najkasnije do utorka. 14. marta do 13 časova na e-mail: maja.knezevic@skgo.org.

Unapred se zahvaljujemo na saradnji, a za sve dodatne informacije Vaši saradnici se mogu obratiti Maji Knežević Romčević, sekretarki Odbora za obrazovanje, kulturu, sport i omladinu, telefonom 064/870 33 34 ili putem elektronske pošte: maja.knezevic@skgo.org.

Prijavni dokument                          Nacrt agende


ATLETSKI SAVEZ SRBIJE
Direktor Slobodan Branković


Poštovani,

Primite iskrene čestitke za izuzetan rezultat Ivane Španović 7.24 i osvajanje ZLATNE MEDALjE na Evropskom prvenstvu u dvorani.
Velika je sreća i zadovoljstvo što imamo Ivanu koja je svojim skokom od 7.24 obradovala prisutne gledaoce i celu našu zemlju.
Čestitamo Vam i na uspešnoj organizaciji ovog velikog i lepog takmičenja sa željom da i nadalje organizujete još veća atletska takmičenja u Srbiji.
Čestitamo svim reprezentativcima i njihovim trenerima koji su svojim zalaganjem i rezultatima osvetlali obraz atletskog sporta u Srbiji i Evropi, na čelu sa Goranom Obradovićem.

Primite iskrene i velike čestitke.
PREDSEDNIK
Aleksandar Šoštar 
sa saradnicima


ATLETSKI SAVEZ SRBIJE
Predsednik Veselin Jevrosimović


Poštovani predsedniče,

Želim Vam i ovim putem uputiti iskrene čestitke za veliki uspeh koji je ostvarila Ivana Španović osvajanjem ZLATNE MEDALjE i rezultata 7.24 u skoku u dalj koji je obeležio divan završetak Evropskog prvenstva u dvorani.

Čestitamo i njenom treneru Goranu Obradoviću koji je svojim znanjem doveo Ivanu do ovih rezultata.

Siguran sam da će ovo takmičenje svim ljubiteljima sporta ostati u nezaboravnoj uspomeni kako po rezultatima naših atletičara tako i po uspešnoj organizaciji Evropskog prvenstva u dvorani.

U ime Sportskog saveza Srbije
PREDSEDNIK
Aleksandar Šoštar
sa saradnicima

02.03.2017. Sportski savez Šabac je tridesetsedmi put za redom proglasio najuspešnije u oblasti sporta i fizičke kulture na teritoriji grada Šapca, u sedam kategorija:
• za najuspešniji sportski kolektiv proglašen je Rukometni klub „Metaloplastika“
• za najuspešnijeg sportistu proglašen je Milenko Zorić, Kajak klub „Zorka“
• za najuspešniju sportistkinju proglašena je Ana Radović, Ženski rukometni klub „Medicinar“
za najuspešnijeg mladog sportistu proglašen je Bojan Stefanović, Tekvondo klub „Letnjikovac“
• za najuspešniju mladu sportistkinju proglašena je Nađa Rosić, Tekvondo klub „Viner Čivi“
• za najuspešnijeg trenera proglašen je Veselin Vuković, Rukometni klub „Metaloplastika“
• za najuspešnijeg sportskog radnika proglašen je Dragan Nikolić, Rukometni klub „Metaloplastika“

Svečana dodela priznanja organizovana je u sali Šabakog pozorišta, a pored glavnih priznanja dodeljeno je još i četrdesetjedno posebno priznanje, četiri posthumna i sedam specijalna priznanja. Svojim prisustvom ovu svečanost uveličali su Savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije g-din Dane Korica i člam upravnog odbora Sportskog saveza Srbije g-din Slobodan Đurić, kao i predstavnici Gradske uprave grada Šapca.

Na osnovu člana 37. stav 1. tač. 1) i 28) Statuta i člana 41. st. 1. i 2. Poslovnika o radu Skupštine Sportskog saveza Srbije, Upravni odbor Sportskog saveza Srbije na sednici održanoj 20. 02. 2017. godine doneo je

O D L U K U

Redovna izborna sednica Skupštine Sportskog saveza Srbije na kojoj će se izabrati novi organi Sportskog saveza Srbije odlaže se za april mesec 2017. godine, s tim da će se tačan datum održavanja sednice naknadno utvrditi u skladu sa Statutom Sportskog saveza Srbije.

OBRAZLOŽENJE


Sportski savez grada Sombora priredio je u utorak uveče (24. januar) svečanost povodom proglašenja sportista godine

Manifestacija je održana u prepunoj sali Narodnog pozorišta Sombor, a priznanja su dodeljena u mnoštvu kategorija. Izdvojićemo najvažnije, a jedna od takvih je nagrada za vrhunski sportski rezultat van Sombora, koja je pripala trenutno najpoznatijem i najuspešnijem somborskom sportiski, košarkašu Nikoli Jokiću. Osim što se upisao kao osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, Jokić u NBA ligi u dresu Denver Nagetsa pruža neverovatne partije, koje su pobudile ogromno interesovanje američkih sportskih medija. 

Nagradu za najperspektivnijeg mladog sportistu zaslužio je plivač Aleksa Ranđelović
, član PK „Sombor”. U seniorskoj konkurenciji u kategoriji olimpijskih sportova najboljom je proglašena Dajana Kult iz AK „Maraton”, a u muškoj konkurenciji priznanje je pripalo Igoru Tomiću iz KDT „Radnički”. U kategoriji neolimpijskih sportova najboljom je proglašena karatistkinja Aleks Cverdelj iz KK „Somborac”, a najbolji sportista je Nemanja Kovač iz KK „Kobra”. Nagrada za najbolju ekipu među olimpijskim sportovima pripala je Rvačkom klubu „Soko”, a u kategoriji neolimpijskih sportova Karate klubu „Somborac”.

Nagrada za životno delo uručena je Vladimiru Zrniću, dizaču tegova, nekadašnjem reprezentativcu, olimpijcu, juniorskom prvaku Jugoslavije 1971. i 1973. godine. Zrnić je tokom sportske karijere osvojio i nekoliko titula državnog prvaka Jugoslavije, bio je i višestruki državni rekorder.

Gran pri Sportskog saveza grada Sombora dodeljen je biciklisti Veljku Stojniću, osvajaču prvih mesta na Balkanskom prvenstvu i Prvenstvu Srbije u vožnji na hronometar. Stojnić je tokom prošle godine postigao vrhunske rezultate i u međunarodnoj konkurenciji.

- U ove rezultate je uloženo mnogo napora, nema dana da se ne trenira. Nisam očekivao da ću osvojiti gran pri, mislio sam da će to biti neko drugi. Ova nagrada je veliki podstreh za mene. Tokom ove godine pripremaćemo se za svetsko i evropsko prvenstvo pri kraju sezone, videćemo šta ćemo uraditi. Na evropskom prvenstvu u kategoriji kadeta prošle godine sam osvojio 4. mesto, tako da očekujem dobar rezultat. Na svetskom prvenstvu će biti veća konkurencija - izjavo je Veljko Stojnić, član Biciklističkog kluba „S-Team”.

Ispred Sportskog saveza Srbije manifestaciji je prisustvovao savetnik predsednika dr Dane Koricakoji je ovom prilikom podelio priznanja, zahvalio se domaćinima i čestitao najboljim sportistima.

Nagrade za najbolje sportiste Beočina
BEOČIN - Iako smo skoro cela dva meseca u novoj, nije kasno da se nagrade najbolji u prošloj godini, a baš to, na ceremoniji u Domu kulture, uradio je Sportski savez Opštine Beočina. ...

Sala centra za kulturu, sport i turizam nije bila dovoljno velika da primi sve koji su hteli da prisustvuju uručenju nagrada najuspešnijim sportistima Beočina i okoline u 2016. godini, a oni koji su uspeli da nađu mesto, u društvu istaknutih nekadašnjih i sadašnjih sportista, mogli su da uživaju u lepom sportsko-muzičkom programu, koji je kulminirao proglašenjem najboljih pojedinaca.

U tim kategorijama priznanja su odneli Aleksandra Trifković, karatistkinja „Cementa", osvajačica srebra na Svetskom kupu, i Nermin Ajetović, bokser istoimenog kluba, bronzani sa Evropskog prvenstva.

"To je karate kup, odnosno karate kamp koji je u toku sedam dana održan u Umagu, na kojem mi je velika želja bila da osvojim medalju, a, pošto sam usput uspela i da pobedim svoju najveću protivnicu, zadovoljstvo je još veće", rekla je Aleksandra Trifković, KK „Cement".

"Ova nagrada biće mi velik podstrek da nastavim da vredno treniram, a sve na putu do osvajanja olimpijske medalje, koja mi je najveći cilj u karijeri", naglasio je Nermin Ajetović, BK „Cement".

Među kolektivima, rezultatima se prošle godine istakao Košarkaski klub „Beočin"; za najboljeg trenera izabran je Zoran Radanović iz Karate kluba „Cement"; najbolji sportski radnik je Milenko Milinković iz istog kluba, a nagrađeni su i brojni sportisti u mlađim uzrasnim kategorijama.

Upravni Odbor Sportskog saveza Srbije održan u Sremskim Karlovcima


Svečano dodeljene godišnje nagrade Sportskog saveza Bela Crkva

Dana 14.02.2017 u Beloj Crkvi održala se godišnja sečnost povodom dodele sportskih priznanja kojoj su prisustvovali  predsdenik opštine Bela Crkva, Darko Bogosavljević
predsednik sportskog saveza Bela Crkva, Siniša Marković
član opštinskog veća za sport, Slobodan Savatović,generalni sekretar Sportskog saveza Bela Crkva Goran Beljin.Ispred Sportskog saveza Srbije bio je prisutan sportski direktor Dragan Šešum i savetnik Miloš Marković mr,Dragan Šešum  sportski direktor je pšozdravio sve prisutne u ime Sportskog saveza Srbije i poželeo svim dobitnicima i bolje rezultate i u narednom periodu i pozvao sve mlade talante da nastave da se bave sportom i obrazovanjem.Svečano dodeljene godišnje nagrade Sportskog saveza Kovina

Dana 11.02.2017 u Kovinu organizovana je 40.dodela godišnjih sportski priznanja koje dodeljuje Sportski savez Kovina.Ovoj svečanosti prisustvovali su 
Sanja Petrovic, predsednica opstine Kovin
Zoran Bradanji, predsednik Skupstine opstine Kovin
Ratko Mosurovic, pomocnik predsednice 
Sasa Djordjevic, predsednik Sportskog saveza opstine Kovin
Dejan Janjevic, generalni sekretar Sportskog saveza opstine Kovin
i sportski direktor Sportskog saveza Srbije Dragan Šešum i savetnik Miloš Marković mr.Predstavnici Sportskog saveza Srbije podelili su nagrade za najbolje sportske ekipe Dragan Šešum sportski direktor,a savetnik Miloš Marković mr za najuspešnije škole.

Svečano dodeljene godišnje nagrade Sportskog saveza grada Zrenjanina
09.02.2017

Na tradicionalnoj svečanosti u Gradskoj kući danas su,11. put, dodeljene godišnje nagrade Sportskog saveza grada Zrenjanina. Svake godine ta sportska asocijacija nagrađuje najbolje sportiste, sportske ekipe, sportske stručnjake-trenere, sportske radnike, stručnjake u sportu, sportske sudije, sponzore-donatore i propagandiste na teritoriji Grada Zrenjanina i dodeljuje posebna priznanja za ostvarene rezultate i doprinos afirmaciji sporta. Na konkurs za Godišnju nagradu Sportskog saveza za 2016. godinu stiglo je ukupno 69 predloga, a Upravni odbor Saveza izabrao je dobitnike u 11 kategorija, ukupno njih 26.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su, između ostalih, i Dane Korica, savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije, Dejan Tomašević, generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije, Ljubomir Stanisavljev, zamenik Pokrajinskog sekretara za sport i omladinu, Mladen Stojšin, generalni sekretar Sportskog saveza Vojvodine, Darko Karan, predsednik Košarkaškog saveza Vojvodine, kao i čelnici lokalne samouprave u Zrenjaninu.

Pozdravljajući nagrađene sportiste i sportske radnike, učesnike današnje svečanosti i goste, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić poručio je da je proglašenje najuspešnijih sportista sigurno jedna od najlepših manifestacija koja se održava u ambijentu Barokne sale Gradske kuće.

“Naravno, Grad Zrenjanin se trudi da sport u ovom gradu funkcioniše na najbolji način, u datim uslovima. Pomažemo sportiste, klubove, sportske organizacije, ali se trudimo, pre svega, da razvijemo sportsku infrastrukturu. Završili smo gradnju tri nove školske sale, završavamo i četvrtu, a rekonstrukcijom najstarije sportske hale u Srbiji, “Medisona”, dobićemo i dodatni benefit u trenažnom procesu naših klubova”, podsetio je gradonačelnik.


POSETA DELEGACIJE OPŠTINE MAJDANPEK
17. februar 2017.

Delegacija opštine Majdanpek u kojoj su bili predsednik opštine Dejan Vagner, predsednik Sportskog saveza  opštine Majdanpek Mario Buljubaša i direktor rudnika bakra Majdanpek Branislav Tomić posetili su Sportski savez Srbije.

U razgovoru sa savetnikom predsednika Sportskog saveza Srbije dr Danetom Koricom, sportskim direktorom Draganom Šešumom i stručnim saradnikom Slobodanom Hranisavljevićem razgovaralo se o planovima Sportskog saveza opštine Majdanpek u narednom periodu, mogućnostima proširivanja saradnje sa Sportskim savezom Srbije i boljem iskorišćavanju postojeće sportske infrastrukrure u gradu i objedinjavanju ponude za pripreme sportskih ekipa u gradu.

Dogovoreno je da delegacija Sportskog saveza Srbije bude gost opštine i Sportskog saveza opštine Majdanpek tokom februara meseca.


Sinisa Jasnić, reizabran je za predsednika Univerzitetskog sportskog saveza Srbije

Delegati na Skupštini jednoglasno su izabrali Jasnića, koji je bio jedini kandidat.

Na Skupštini je usvojen i novi Statut USSS, koji je usaglašen sa novim Zakonom o sportu. Usvojen je i plan i program rada za 2017, i izabran je novi Upravni odbor USSS.

- Hvala svima na podršci, posebno Ministarstvu omladine i sporta. Idemo u nove pobede. Nastavljamo dalje sprovodjenje planova oko organizovanja Evropskih univerzitetskih igara u Beogradu 2020. Ove godine želimo da srpski univerzitetski sport ima uspešan nastup na Svetskoj Univerzijadi koja se na leto održava u Tajvanu - poručio je Siniša Jasnić.


"Beli kros", jubilarni 50. po redu, biće održan naredne nedelje u Košutnjaku.

Manifestacija koja tradicionalno privlači dosta takmičara kako iz Srbije tako i iz inostranstva, ove godine obeležiće pet decenija postojanja. Ipak, uprkos imenu, po svemu sudeći takmičari će ovaj put trčati po suvoj podlozi.

Održavanje jubilarnog krosa zakazano je za 12. februar na dobro poznatoj stazi u Košutnjaku. Iako su ovde, do pre dve nedelje deca uživala u zimskim čarolijama sankajući se čak i u lavorima, kros koji je ime dobio jer se najčešće trčalo po snegu, sada će biti održan bez njega.

Početak manifestacije zakazan je za 10.30 kada će biti svečano otvaranje manifestacije, nakon čega će prvi na stazu stupiti pripadnici vojske i policije. Za njima će krenuti juniori i seniori.

Na krosu mogu da se takmiče sve kategorije, počevši od najmlađih do najstarijih, a takođe mogu da se nadmeću i rekreativci i veterani.

Za pobednike krosa obezbeđene su novčane nagrade.

Za osvojeno prvo mesto pobednik dobija 50.000 dinara, za drugo 32.000 a za treće 20.000. Takođe, mislilo se i na ostale takmičare tako da su za četvrto, peto i šesto mesto obezbeđene nagrade od 13.000, 10.000 odnosno 7.000 dinara.


Beograd bio domaćin izbornih Kongresa ESF – CEB
Promocija softbola i bejzbola

Da i mali sportovi kod nas, mogu da budu sjajni organizatori, pokazalo se i u slučaju Softbol saveza Srbije. Pre samo dve godine čelnici ovog saveza uz podršku Ministartsva omladine i sporta i Grada Beograda, odlično su organizovali Balkanijadu. A od 02. do 05. februara, bili su sjajni domaćini velikog međunarodnog događaja. Kongres Evropske softbol federacije i Konfederacije evropskog bejzbola, ugostio je u našem glavnom gradu preko 130 delegata i sportskih funkcionerima, koji se bave softbolom i bejzbolom. Ovo je prvi put u istoriji da su se u isto vreme u jednom hotelu, u različitim terminima, sastali predstavnici dva različita sporta, kako bi posle povratka u olimpijsku porodicu, svoju snagu pokazali svima.

- Pokazali smo Evropi ali i svetu, kakvi smo domaćini. Dobili smo organizaciju Kongresa, posle prošlogodišnje pobede nad francuskim Lionom. Hotel M, se potvrdio kao sjajan domaćin i po završetku Kongresa, od delegate su stizale samo reči hvale. Velika je stvar kada vam većina delegata prilazi i govori o vrhunskoj pripremi Kongresa, gde ama baš ništa nije falilo. Softbol je dobio novog predsednika u liku i delu Čeha Gabrijela Waga – istakao je predsednik Softbol saveza Srbije, Slobodan Đurić.

Na dan centralnih Kongresa, u subotu 04. februara, prijem za predstavnike svetske i evropske softbol federacije u Plavom salonu, Palate Srbija, priredio je ministar Vanja Udovičić. Pričalo se o razvoju softbola u Srbiji i svetu, ali i o velikim uspesima celokupnog srpskog sporta. Prijemu su prisustvovali Dejl Mekmen, Ron Radigonda, Lori Gotro (Svetska softbol divizija), Gabrijel Wag (Evropska softbol federacija), Slobodan Đurić i Milica Ćirić (Softbol savez Srbije). Softbol je odlukom MOK, prošlog leta u Riju, ponovo vraćen na program OI. Na centralnom Kongresu ESF, prisutne je pozdravio predsednik Sportskog saveza Srbije, Aleksandar Šoštar. Uz njega je bio i dugogodišnji gen sek SSS Dane Korica. Legende srpskog sporta dobile su veliki aplauz od strane svih delegata i gostiju.

Dodeljene nagrade najuspešnijim sportistima Mladenovca
05. februar 2017.

Gradska opština Mladenovac i opštinski Sportski savez organizovali su prijem na koje su dodeljene nagrade najboljim mladenovačkim sportistima u 2016. godini.Zahvanice i medaljoni uručeni su sportistima koji su postigli rezultate na međunarodnim takmičenjima kao i najboljim pojedincima, ekipama i trenerima u 2016. godini izabranim na konkursu Sportskog saveza Mladenovca.

Posetiocima je predstavljen retrospektivni film o sportskim događajima i manifestacijama koje su obeležile prošlu godinu kao i Almanah sporta, štampana publikacija Sportskog saveza Mladenovca. 

Miloš Trivunović, presedenik Sportskog saveza Mladenovca, podsetio je na sportske događaje koji su obeležili prošlu godinu, pre svega na manifestacije koje je Sportski savez organizovao u saradnji sa gradskom opštinom Mladenovac. On je istakao da je prošla sportska godina bila uspešna što se videlo po rezultatima mladenovačkih sportista.

Goran Spasojević, član Veća gradske opštine Mladenovac zadužen za sport, istakao je da će opština Mladenovac nastaviti sa radom u oblasti sporta u skladu sa usvojenom Strategijom, što znači rad u četiri oblasti, školski sport, sportska infrastruktura, amaterski i vrhunski sport. 

– U godini koja je bila najteža za nas, sportisti su to najmanje osetili. Imali smo velikih budžetskih problema ali uspeli smo da odvojimo novac i za školski sport i infrastrukturu. Nije bilo sve jedno doći u Sportski centar kakav je bio pre nekoliko godina i kakav je sada. Uspeli smo da konsolidujemo situaciju ali nas čeka još dosta posla. Ponosni smo na to što smo sva sportska deševanja uspeli da vratimo pod okrilje Sportskog centra koji je svakog dana pun mladih ljudi. Videli smo da naša deca kada imaju iste uslove kao deca u Beogradu postižu mnogo bolje rezultate, a imamo i situaciju da su se u pojedinim sportovima pokrenuli klubovi koji godinam nisu radili – rekao je Spasojević.

Vladan Glišić, predsednik gradske opštine Mladenovac, rekao je da se među sportistima oseća kao među svojima. On se zahvalio Milošu Trivunović što se prihvatio u jednom teškom trenutku posla u Sportskom savezu. 

– Mislim da smo krenuli onako kako treba i rezultate očekujemo u narednim godinama. Kao predsednik Privremenog organa odlučio sam da jedna od naših prvih odluka bude nagrađivanje zaslužnih sportista na međunarodnim takmičenjima. Kao sportista znam da godi jedna pažnja javnosti kada uložite rad i trud u sport kojim se bavite. Želeo bih da kažem da sve ovo može i bolje jer moj posao kao predsednika je i da kritikujem. Očekujem od Sportskog saveza da donose nove projekte, a novca će biti. Bavićemo se izgradnjom i rekonstrukcijom ifrastrukture, ulaganjem u mlade, želimo da po definiciji sport bude ono što jeste - viteško nadmetanje u kojem će mladi ljudi postati još bolji – rekao je Glišić.

Dane Korica, savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije, rekao je da mu je drago što u Mladenovcu vidi toliku volju da se pomogne sportu i naročito deci koja se bave sportom. 

– Sport i škola su dve stvari koje mogu da idu zajedno i Sportski savez Srbije podržava sve vaše napore. Meni je sport dao život. Bio sam težak invalid, ležao u krevetu, bolovao od tuberkuloze i nakon toga sam postao atletičar i rekorder Jugoslavije i kažem vam da će za koju godinu lekari da prepisuju bavljenje sportom kao lek za zdrav i dug život – istakao je Korica.PROGLAŠENJE NAJBOLJIH SPORTISTA ALEKSINCA

Veliki broj sportista, trenera, sportskih radnika i ljubitelja sporta prisustvovao je sinoćnoj svečanosti u Domu kulture  na kojoj su proglašeni najbolji sportisti i klubovi u 2016. godini.

Odbojkašica Sanela Stanković najbolja je sportistikinja opštine Aleksinac u 2016. godini

Kako smo već objavili, titule najboljih poneli su Nikola Raičević, košarkaš „Napredak Bosforusa“ i Sanela Stanković, odbojkašica OK „Aleksinac“. Prema odluci članova Upravnog odbora Sportskog saveza, najbolja sportska ekipa je KK „Napredak Bosforus“, dok je najbolji mladi kolektiv Omladinska fudbalska škola FK „Napredak“.

Za najbolje mlade sportiste do 12 godina starosti proglašeni su Anastasija Vojinović iz Šahovskog  kluba „Lav“ i Aleksej Vasić, član Džudo kluba „Aleksinac“. Među juniorima bez premca su Bojana Mitić iz Plesnog studija „Ronde“ i Ivan Udovičić, karatista „Šumatovca“. Kada je reč o invalidnim licima,  za najboljeg sportistu proglašen je Aleksandar Stojković, a za najboljeg sportskog radnika Časlav Banković.

U znak zahvalnosti za veliki doprinos razvoju sporta nagrađeni  su Dušan Projovć, potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije, i Sportski savez Srbije.

Uz to, nagrađeno je i troje mladih i perspektivnih sportista: Mladen Vukomanović ( BK „Rudar“), Lazar Nešić (TK „Jaz“) i Maša Vuksanović (OK „Aleksinac“). Za postignute rezultate u 2016. godini priznanja su dobili i Nikola Trajković („NiF“), Stefan Miletić (OFK „Napredak 1929“)  i Nemanja Anđelković (PSD „Brđanka“).

U kulturno-umetičkom programu učestvovali su Nemanja Stojadinović i Marko Marković, nastavnici  OMŠ „Vladimir Đorđević“ i članovi Folklornog ansambla KUD „Vidovdan“ iz Velikog Drenovca.

Pomenimo i to da su svečanosti, pored ostalih,  prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave   –   Čedomir Rakić, zamenik predsednika Opštine Aleksinac, i Dragan Jovanović, načelnik Odeljenja za  opštu upravu i društvene delatnosti, kao i naš proslavljeni atletičar Dane Korica.


Sprortski savez Srbije je danas, 02.02.2017. godine u svojim prostorijama ugostio delegaciju iz Vršca. Delegaciju su činili Santrač Goran, član gradske vlade zadužen za sport i predsednik fudbalskog saveza Vršca gospodin Stevan Korolija. Ispred Sportskog saveza Srbije sastanku su prisustvovali savetnik predsednika dr Dane Korica, Slaven Radonić i prof Nenad Đurđević. 
Proglašeni najbolji sportisti Grada Vršca za 2016. godinu

Sportski savez Vršac i Grad Vršac organizovali su tradicionalnu manifestaciju Izbor sportiste Grada Vršaca za 2016. godinu. Svečanost dodele nagrada organizovana je u Kongresno.muzičkoj dvorani Centra Milenijum. 
Izbor sportiste godine je manifestacija na kojoj se sumiraju svi sportski rezultati i koja je kruna sportske godine u našoj opštini.Prisutne goste manifestacije u ime Grada, pozdravili su gradonačelnica Dragana Mitrović i član Dejan Santrač. 
Dodeli nagrada prisustvovao je i savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije, dr Dane Korica.
Za najboljeg sportistu 2016. godine izabrana je Tamara Radočaj, koja zbog sportskih obaveza nije prisustvovala manifestaciji, ali se prisutnima obratila putem video-poruke.
Za najbolji sportski klub Grada Vršca proglašen je KK “Vršac”.
Najbolja muška ekipa u Vršcu u 2016. godini je Odbojkaški klub “Banat”, a ženska Streljački klub Uljma.
Najbolji senior je Goran Đurković iz Paraglajding kluba “Berkut”, a seniorka Bojana Paunović iz Taekwondo kluba Vršac. Najbolja juniorka je Tijana Jokić iz STK “Vršac”, a junior Nikola Mijajlović iz KBS “Gošinkan”.
Nagradu za najboljeg trenera dobio je Goran Topić iz KK “Vršac”, a za životno delo Slavoljub Šojić iz USR “Šaran” i Radovan Đurić, predsednik TKD “Eurošped”.
Najbolja kadetkinja je Nevena Jokanović iz Taekwondo kluba Eurošped, a kadet Nikola Lončar iz Taekwondo kluba “Eurošped”.
Najbolja pionirka je Tamara Žarkov iz Taekwondo kluba “Eurošped”, a pionir Ognjen Dragosavljević iz Taekwondo klub “Eurošped”.

Sportski savez Pančeva dodelio nagrade najboljima u 2016.
Čaba i Anja iznad svih

Svečano je bilo u prepunoj dvorani Kulturnog centra Pančeva. Proglašeni su najbolji sportisti grada Pančeva za 2016. godinu. Predsednik SS Pančevo, inače reprezentativac Srbije u karateu, Slobodan Bitević, zajedno sa gradonačelnikom Sašom Pavlovom, pozdravio je sportiste i goste, na lepoj priredbi.

Najbolji sportisti su Čaba Silađi, član Plivačkog kluba „Tamiš“ i Anja Crevar iz Plivačkog kluba „Dinamo“, oboje olimpijci. Veliki pehar namenjen najboljem klubu u ovom banatskom gradu, predate je predstavnicima rukometnog kluba „Dinamo“.

Dodele nagrada uveličali su gosti iz Beograda i Novog Sada. Delegaciju Sportskog saveza Srbije činili su predsednik Aleksandar Šoštar, potpredsednici Velizar Đerić i Slavoljub Piper, član UO Slobodan Đurić i savetnik dr Dane Korica. Ispred pokrajinske Vlade, prisutne je pozdravio sekretar za sport i omladinu Vlada Batez, dok su ispred Saveza Srbije za školski sport na skup došli Željko Tanasković i Ivana Jovanović.


-
    Pančevo potvrđuje da je grad sporta. Imamo sjajnog gradonačelnika, koji voli sport i ceni uspehe sportista ovog grada. Idemo dalje, Sportski savez Pančeva želi da postane pravi partner grada, al ii Sportskog saveza Srbije, MOS i pokrajinske vlade – deo je izlaganja Slobodana Bitevića, uspešnog sportiste i sada predsednika SS Pančevo.  

Dodeljeno je još puno nagrada. Za najboljeg trenera proglašen je Bojan Jovičić, trener KK „Tamiš“. Najbolji pionir je Marko Milanović, iz šah kluba „Svetozar Gligorić“, koji spada u najveće nade srpskog šaha. Laureat najbolje pionirke ponela je Iva Božičković, članica Triatlon kluba „Tamiš“, kadet Stefan Mihajlov, atletičar „Dinama“, kadetkinja Andrea Stojadinov, džudistkinja „Dinama“, junior Aleksandar Kolocka dizač tegova Sportskog kluba „Spartans“, juniorka Biljana Relić članica Kajak kanu kluba „Pančevo“.

Specijalna priznanja za sportiste koji su uspešni van Pančeva dobili su Nemanja Dangubić, košarkaš „Crvene zvezde“, Sanja Radosavljević, rukometašica mađarskog „Vac“-a i Ljubomir Obradović, trener reprezentacije Crne Gore.

Poštovani,

Obaveštavamo Vas da će se redovna sednica Upravnog odbora Sportskog saveza Srbije održati u

ČETVRTAK 26. JANUARA 2017.GODINE SA POČETKOM U 14.00 ČASOVA

sa sledećim 
Dnevnim redom:

1. Razmatranje i usvajanje zapisnika sa redovne sednice Upravnog odbora održane 02.decembra 2016. godine,
2. Prijem opštinskih i granskih sportskih saveza u redovno članstvo Sportskog saveza Srbije i davanje mišljenja za organizaciju velikih međunarodnih takmičenja u zemlji od značaja za Republiku Srbiju (prilog: zapisnik Komisije za vrhunski sport),
3.Pregled kategorisanih vrhunskih sportista za 2017. godinu na osnovu rezultata sa velikih međunarodnih i nacionalnih takmičenja u 2016. godini,
4. Pravilnik o stalnom Arbitražnom sudu pri Sportskom savezu Srbije i odluka o tarifi troškova Stalnog sportskog arbitražnog suda,
5. Razmatranje i usvajanje Plana javnih nabavki Sportskog saveza Srbije za 2017.godinu,
6. Sazivanje redovne izborne Skupštine Sportskog saveza Srbije,
7. Razno.

Sednica Upravnog odbora održaće se u Mladenovcu, sala Gradske opštine Mladenovac, ul. Janka Katića br. 6.
Davor Štefanek - Predsednik
Sportskog saveza SrbijeZakon
 o sportu: („Službeni glasnik RS”, br. 10/2016-5)

Statut Sportskog saveza Srbije 2016. godina

Pravilnik o bližim uslovima za obavljanje sportskih aktivnosti i sportskih delatnosti: 42/2017-74

Pravilnik o nadležnim nacionalnim sportskim savezima za sportske grane i oblasti sporta u Republici Srbiji: 95/2016-42

Pravilnik o nacionalnoj kategorizaciji sportova: 12/2017-16

Pravilnik o sportskim granama od posebnog značaja za Republiku Srbiju: 95/2016-41

Pravilnik o proceduri za davanje mišljenja za organizaciju velikih međunarodnih sportskih takmičenja

Pravilnik o odobravanju i finansiranju programa kojima se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta: 64/2016-120

Statistika u oblasti sporta - Sportski savez Srbije